Foto: RTRS

Rajilićeva je naglasila da žene žrtve rata iz Srpske nisu dio bilo kakvog scenarija ili politike, već da veoma cijene ljude koji govore istinu bez obzira iz kojeg su dijela svijeta.

– O nama može da priča samo onaj ko je bio sa nama u vrijeme našeg stradanja. Mi Handkea i ne poznajemo. To je čovjek iz drugog naroda, ali nije donosio svoj sud o stradanjima na Balkanu na osnovu tuđih medija. Nije mogao da prihvati jednostranu sliku da su stradali samo jedni. Došao je da to istraži – rekla je Rajilićeva za Večernje novosti.

Ona je naglasila da žene iz Srpske ne zanimaju drugi koji su ovim povodom došli u Stokholm.

Glumica Јelena Mile iz Udruženja “Sodertelje”, koja je ugostila žene iz Srpske, rekla je da se mora dati prostor svim žrtvama, a ne samo onima koje su glasnije od drugih.

– Handke je stao iza Јugoslavije i Srbije i izvučen je na vrh oštrice svojih izjava i zbog toga mora da se čuje i srpska strana. Nemamo demonstracije, nikakve proklamacije, to će biti samo mirno prisustvo u znak podrške odluci Švedske akademije koja je vrlo odvažna i hrabra kao odgovor na ujdurmu koja se podigla – rekla je Mile.

Žene učesnice podrške u Stokholmu će imati torbe sa likom Handkea, a piscu su na dar donijele stari vezeni peškir, kao i pletene čarape da ga podsjećaju na svečani događaj dodjele Nobelove nagrade.

U tom gradu će se naći i članice udruženja “Majke Srebrenice” koje su najavile protest zbog uručenja Nobelove nagrade Handkeu.

Prema saznanjima “Novosti”, švedske vlasti su se pobrinule da se učesnice dva skupa ne sretnu.

Žene iz Srpske će biti ispred mjesta gdje se dodjeljuju nagrade, a članice udruženja “Majke Srebrenice” kilometar dalje.

Austrijskom piscu Peteru Handkeu danas bi u Stokholmu švedski kralj Karl Gustav trebalo da uruči Nobelovu nagradu za književnost za ovu godinu.

Handke je inostrani član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske od 2008. godine i Srpske akademije nauka i umetnosti od 2012. godine.

Odluka Švedske akademije da ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost dodijeli Handkeu naišla je na kritike dijela javnosti na Zapadu i Balkanu zbog navodne podrške koju je austrijski pisac pružao bivšem predsjedniku SR Јugoslavije Slobodanu Miloševiću tokom oružanih sukoba u bivšoj Јugoslaviji devedesetih godina prošlog vijeka.