On je rekao da to potvrđuje i odluka Vlade o pokretanju reforme obrazovanja koja će trajati do 2035. godine.

Rajčević je istakao da je cilj podizanje naučne produktivnosti, jer bez toga nema trasiranja puta za ekonomiju znanja.

– Dugo se pričalo o reformi visokog obrazovanja, ali je sada situacija drugačija jer mi, prema mom mišljenju, imamo rješenje. Potrebne su nam temeljne promjene, prije svega kroz normativni okvir, a zatim i kroz operativne aktivnosti koje će voditi spajanju privrede i akademske zajkednice – rekao je on.

Rajčević je naveo da je privredna zajednica spremna da podrži napore Vlade u tom pravcu.

– Privredi je nepohodan resusr – visokoobrazovni profili da bi ona mogla da utvrdi nove pravce svog razvoja, a samim tim i razvoja Republike Srpske. Govorimo o digitalnoj ekonomiji zasnovanoj na znanju kojeg nema bez visokobrazovnog profila. Sve što radimo je podređeno jednom cilju – da u što skorije vrijeme dođemo do resursa kako bi se privreda pokrenula – istakao je resorni ministar.

Prijedlog mjera za reformu obrazovanja sastoji se od tri faze, od kojih je prva analiza stanja koja bi trebalo da traje do sljedeće godine, druga faza je konsolidacija do 2022. godine i treća dugoročni period transformacije visokog obrazovanja do 2035. godine.

– Do 2035. godine biće završen cjelokupan reformski proces. Tad očekujemo jedan razvijen i stabilan sistem visokog obrazovanja koji će biti u potpunosti u funkciji razvoja privrede i Republike Srpske – istakao je Rajčević.

On je naveo da će prvi pomaci reforme obrazovanja biti vidljivi već tokom ove godine kada bude riječi o novom Zakonu o visokom obrazovanju koji će uključivati čitav set mjera.

Rajčević je najavio da će svake godine biti analizirano šta je postignuto reformom, odnosno svaki korak koji je učinjen u tom pravcu.

Dnevnik plus možete pogledati ovdje.