– Treba da pokušamo da sva privreda, uključujući i usluge, radi sve dok je to zdravstveno maksimalno moguće – izjavio je Radojičić.

Ukazao je da su zemlje poput Slovenije ili Njemačke pribjegle novom talasu zaključavanja i zabrana kako bi smanjile broj oboljelih.

– Naša privreda nije takva da bismo mogli iznijeti novo i dugotrajno zaključavanje. Imali bismo sigurno veliki broj subjekata koji ne bi mogli da se vrate na noge. I sigurno bi dovelo do porasta broja nezaposlenih- rekao je Radojičić za ATV.

Naveo je da je ekonomski sektor od početka pandemije doživio veliki šok, naročito u uslužnoj djelatnosti.

– Mi smo zajedno sa republičkim vlastima imali set mjera koji je nekim subjektima koji su bili zabranjeni, nastojao obezbijediti i minimalne plate, doprinose – podsjetio je Radojičić.

Istakao je da je grad odredio određen set mjera, olakšica, oprosta ili odgoda koje su još na snazi.

– Donijeli smo odluku o mogućnosti subvencija za pojedine komunalne takse koje grad naplaćuje. Gotovo je oproštena naplata javnih površina za ugostiteljstvo, još postoji mogućnost prijave za subvenciju kamate na kredite za preduzetnike. Morali smo dodatno finansirati komunalne usluge koje moraju da se odvijaju. Imali smo značajna odvojena sredstva za Dom zdravlja koji je morao povećavati kapacitete – istakao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, prije nekoliko dana odobreno je još 150.000 KM.

– Morali smo održati javni prevoz koji ima pad broja putnika i nije mogao da se održi. Naš prioritet jeste da omogućimo da komunalne i javne usluge funkcionišu, od zdravstvene zaštite, prevoza, vrtića, vodosnabdijevanja, a da zatim u kapacitetu grada pomognemo i ostalim privrednim subjektima – dodao je Radojičić.

Govoreći o epidemiji virusa korona, Radojičić je naveo da su brojke veće nego što se očekivalo.

– Ono što vidimo na terenu jeste da je daleko veće širenje u urbanom dijelu. U seoskim područjima je daleko manje. Brojke su stalno trocifrene, ono što su procjene ljudi iz zdravstva jeste da će se u narednim danima ta brojka ili zadržati ili i dalje rasti jer još nismo doživjeli vrhunac ovog talasa – rekao je Radojičić.

Dodao je da nije ugodna situacija, ali da se može protiv nje boriti.

– Organizaciono, prije svega pružanjem zdravstvene zaštite, mi možemo da se nosimo sa ovim talasom. Efekti ovih mjera treba da se vide u prelaznom periodu – poručio je gradonačelnik Banjaluke.

On je rekao da u ovoj fazi virus neće moći biti zaustavljen i iskorijenjen, kao i da su jesen i zima pogodni za njegovo širenje.

– Ono na šta možemo uticati jeste da se epidemija drži pod kontrolom, da je manji broj oboljelih. Onog momenta kada broj oboljelih pređe podnošljivi nivo, onda ste u drugoj fazi problema – rekao je Radojičić i dodao da se ne može samo razmišljati o sebi, nego i o drugima.VIJESTI IZ ISTE RUBRIKE