Kako je i ranije bilo govora – konsenzus oko gradnje Pelješkog mosta u Predsjedništvu BiH donesen je 2007. godine, kada je on bio u Predsjedništvu zajedno sa Željkom Komšićem i Harisom Silajdžićem.

“Mnogo smo razgovarali, bila je inicijativa slična ovoj danas. Bila je i inicijativa da se tuži susjedna država, a naš konsenzus je bio da tražimo razgovor, da se dođe do rješenja. Taj konsenzus je sadržan u papiru koji sada svi spominju”, poručio je Radmanović.

On je kazao da lično ne podržava tužbe protiv susjednih zemalja.

“BiH nema pravo, pogotovo ne pojedinci iz BiH, da spriječe Hrvatsku da spoji dva dijela svoje teritorije mostom. Mislim da ni sada ne krše propise”, kazao je Radmanović u Danu uživo na N1.

Radmanović je kazao da je rezultat tog konsenzusa iz 2007. godine bio i visina mosta, te da on ne može spriječiti ulazak najvećih brodova.

“Ovo sada se dešava bez razloga. Spajaju se dva dijela Evropske unije. Tada je bilo vrijeme da se napravi pritisak za ozbiljne razgovore”, poručio je.

Govoreći o granici sa Hrvatskom, Radmanović je kazao da nije riješen problem ni kopnene granice, a ne samo morske.

“Sporazum Tuđman-Izetbegović nikada nije ratifikovan. O tome treba razgovarati, granica na moru je segment granice od 1000 i više kilometara. Treba se otvoreno razgovarati o tome, ali treba dobra volja da se na tome radi. Ona ne postoji. Postoje oni kojima to odgovara pred izbore da aktueliziraju tu temu”, poručio je Radmanović u Danu uživo.

“Član Predsjedništva iz bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović se sad javio. Dvije godine nismo ništa ozbiljno čuli o tom pitanju, a prije dvije godine je EU rekla da će izdvojiti novce”,izjavio je Radmanović za N1.

“Sarajevo je uvijek imalo primjedbe na izgradnju mosta. Šta misle kako će se završiti? Hrvatska ima pravo da spoji dva dijela, moje mišljenje je da će most biti završen”, rekao je.

Radmanović je komentarisao i suzdržanost Mladena Ivanića po ovom pitanju, rekavši da je on “bježi da odlučuje o svemu što je važno”.

“To smo primijetili ove četiri godine, jasno je da se ne mogu dogovoriti”, izjvio je za N1.

Poručio je da će Ivanić izgubiti bitku na izborima za člana Predsjedništva BiH, jer, prema njegovom mišljenju – nema rezultata da bi dobio novi mandat.