Gordan Grlić Radman (foto:HINA/ Edvard ŠUŠAK)

Radman je rekao da se Hrvati u BiH suočavaju sa teškoćama u ostvarivanju svojih prava, svojevrsnim institucionalnim nasiljem, koje se ogleda u onemogućavanju njihovog legitimnog političkog predstavljanja i drugim negativnim društvenim pojavama koje proizlaze iz te činjenice.

– Zato je institucionalna pomoć Hrvatske itekako potrebna kako bi Hrvati opstali u krajevima BiH u kojima žive vijekovima – rekao je Radman u Hrvatskom saboru kojem je podnio prvi Izvještaj o sprovođenju Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH za 2019. godinu.

Odgovarajući na pitanja poslanika šta hrvatska Vlada radi da bi Hrvati mogli da biraju svog člana Predsjedništva BiH, Radman je rekao da Hrvatska koristi mehanizme svih savjeta EU i NATO-a kako bi ukazala na asimetričnost i anomaliju koja trenutno vlada.

– Mi slušamo šta kažu Hrvati u BiH, ako su oni nezadovoljni, to nezadovoljstvo prenosimo dalje, u tome je uloga Hrvatske kao potpisnice Dejtonskog sporazuma – rekao je Radman

On smatra da je Dejtonski sporazum neophodno “nadograditi” kako bi se u BiH obezbijedila ravnopravnost i konstitutivnost tri naroda i ostalih.

Tokom rasprave u Hrvatskom saboru, predstavici Mosta i Hrvarskih suverenista su ocijenili da položaj Hrvata u BiH nikad nije bio lošiji i da vlast nije dovoljno učinila za njih.

– Riječ je o opstanku Hrvata u BiH, o prvorazrednom političkom problemu, o nepoštivanju Dejtonskog sporazuma, Hrvata je sve manje, u kulturnoj, identitetskoj i ekonomskoj su krizi, a naše aktivnosti su se svele na jedan izvještaj u godini dana – rekao je Hrvoje Zekanović iz Kluba poslanika Hrvatskih suverenista.

Miroslav Škoro iz Kluba Domovinskog pokreta kaže da je položaj Hrvata u BiH “vrlo loš, čak gori nego što je bio za vrijeme Јugoslavije”.

– Zadatak Hrvatske je da brine o Hrvatima van Hrvatske, ali i da, kao supotpisnica Dejtonskog sporazuma, interveniše onda kada se duh tog sporazuma u jednakosti narušava – rekao je Škoro.

Nino Raspudić iz Kluba Mosta rekao je da nedostaje konkretna spoljnopolitička podrška Hrvatima u BiH i da bi Hrvatska treba jasno da stavi do znanja da će blokirati dobijanje kandidatskog statusa BiH dok ne bude promijenjen Izborni zakon.

On je naveo da je Hrvatska trebalo da proglasi Željka Komšića personom non grata.

Poslanik SDP-a Arsen Bauk rekao je da je izvještaj o sprovođenju Deklaracije dobra prilika da se raspravlja o BiH.