Staša Košarac

“Ta percepcija javnosti potpuno je ispravna. Mi jesmo primili dvije plate, a nije bilo sjednica. To je jedna vrsta anomalije i mislim da će biti političkog kapaciteta da se ubuduće radi na izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH. Mi nismo svojom voljom u takvoj poziciji, već zbog odnosa u Predsjedništvu BiH i blokade izbora predsjedavajućeg Savjeta ministara”, rekao je Košarac za portal “Kliks”.

On je podsjetio da proces izbora mandatara za novi saziv Savjeta ministara vrši član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefik DŽaferović koji uskraćuje saglasnost da se počne proces izbora predsjedavajućeg, uprkos tome što su obavljene konsultacije.

“Postoje političke strukture i u Predstavničkom domu parlamenta BiH koje su pokušale dalje komplikovati i uslovljavati situaciju prilikom izbora Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara. Iz tih razloga je Predstavnički dom u poziciji u kojoj je danas. Reći ću otvoreno da je to jedini odgovor na podapinjanja DŽaferovića i nekih struktura u parlamentu”, pojasnio je Košarac.

Na pitanje da li postoji mogućnost da SNSD u Savjetu ministara izglasa usvajanje Prijedloga godišnjeg nacionalnog programa BiH za period 2018-2019. godine, on je napomenuo da postoje politički stavovi koji su potpuno različiti.

“Mi smo okupljeni oko ustavnih rješenja i stavova institucija Republike Srpske. SNSD neće nikada napustiti stavove i odluke koje donosi Republika Srpska, jer je naša uloga da zastupamo stavove Srpske u institucijama BiH”, rekao je Košarac.

On je ocijenio da dijalog treba otvarati i da tu nema spora.

“Mislim da i jeste prilika da se politički dijalog otvori kada je riječ o temama na kojim postoje približno jednaka politička rješenja i stavovi. Za to ima dovoljno kapaciteta. Očekujem da će u budućem periodu, odnosno kada organi stranke procijene, biti zakazani sastanci trojke”, dodao je Košarac.

On smatra da vlast na nivou BiH treba da čine SNSD i HDZ, a da je iz razgovora /lidera HDZ-a/ Dragana Čovića i /lidera SDA/ Bakira Izetbegovića zaključio da i SDA želi da bude dio vlasti na nivou institucija BiH.

Košarac je potvrdio da je za SNSD prihvatljiva koalicija od tri pobjedničke političke stranke, odnosno SNSD-a, HDZ-a i SDA.

“Da li će neko još činiti taj format iz Federacije BiH, vidjećemo. Mi iz Repubike Srpske očekujemo ponudu iz Federacije BiH kao drugog činioca koji bi trebao činiti vlast na nivou BiH”, rekao je Košarac.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime