Radio Banjaluka zvanično je počeo sa emitovanjem programa 1967. godine, 2. februara, ali je sa eksperimentalnim programom počeo 25. januara, iste godine.

Odlukom Narodne skupštine Republike Srpske, krajem 1993. godine, Radio Banjaluka integrisan je sa Srpskim radiom Pale u Srpsku radio-televiziju, današnji Јavni medijski servis Radio-televiziju Republike Srpske. 52.godišnjicu našeg radija čestitali su brojni zvaničnici Republike Srpske.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović čestitala je direktoru Radija Republike Srpske Draganu Pajiću, uredništvu i svim zaposlenim u ovoj medijskoj kući 52 godine rada ovog medija, istakavši da su profesionalnost, objektivnost i kompetentnost potvrda kvaliteta koji traje.

Cvijanovićeva je u čestitki poručila da je Radio Republike Srpske, kao hroničar političkih i društvenih događaja, sa dugom i poštovanja vrijednom tradicijom, u protekle 52 godine bio i ostao jedna od najrespektabilnijih medijskih kuća i važan medijski simbol Republike Srpske.

“Želim da i u budućem periodu, poštujući visoke standarde savremenog novinarstva i najviše medijske kodekse, nastavite da blagovremeno i profesionalno informišete javnost Republike Srpske o svim važnim događajima”, navodi se u čestitki.

52 godine postojanja i rada Radija Republike Srpske čestitao je i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

“Urednicima, novinarima, menadžmentu i svim zaposlenim na Radiju Republike Srpske upućujem iskrene čestitke povodom obilježavanja 52 godine postojanja i uspješnog rada”, naveo je Čubrilović u čestitki.

Čubrilović je naglasio da Radio Republike Srpske, kao dio javnog radio-televizijskog servisa, na profesionalan način informiše javnost o svim važnim političkim, društvenim, ekonomskim, kulturnim i sportskim događajima u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Narodne skupštine.

“S uvjerenjem da ćete ostati profesionalna i odgovorna medijska kuća koja pravovremeno i tačno informiše javnost, želim vam mnogo uspjeha u budućem radu”, dodao je Čubrilović.

Čestitiku je upustio i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Višković je naveo da je Radio Republike Srpske, sveobuhvatnim, pravovremenim i objektivnim informisanjem, tokom više od pet decenija uspješnog rada, stekao status jedne od najznačajnijih i najpouzdanijih medijskih kuća na ovom prostoru i dostigao visoke standarde profesionalnosti, te je decenijama autentičan i pouzdan svjedok svih promjena u društvu.

“Želim da Radio Republike Srpske proslavi još mnogo rođendana i da nastavi da unapređuje dostignute visoke standarde novinarstva, blagovremeno i tačno informišući javnost o događajima u Republici Srpskoj i svijetu”, navodi se u čestitki predsjednika Vlade.

Rođendan Radija Srpske čestitao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović. On je u čestitki naglasio da Radio Republike Srpske više od pola vijeka predano radi na informisanju javnosti, gajenju kulturnih i zabavnih sadržaja na najvišem profesionalnom nivou, a sve uz njegovanje kulture dijaloga, nepristrasnosti i pravovremnosti inforamcije, što zaslužuje čestitke i pohvale.

“Nastavite tako i u narednom periodu, pružajući najbolji primjer kolegama u okruženju. Želim vam dobro zdravlje i uspjeh u radu”, poručio je Milunović.