Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje saopćilo je kako Pyongyang može vratiti svoju politiku istovremenog napredovanja nuklearne sile i ekonomskog razvoja ako Sjedinjene Države ne promijene svoj stav.

U sapoćenju ministarstva koje je objavljeno u ime direktora Instituta za američke studije, navedeno je kako je “poboljšanje odnosa i sankcija nespojivo”

“Sjedinjene Američke Države smatraju da često ponavljanje sankcija i pritiska vode do denuklearizacije. Nemoguće je ne nasmijati se tako glupoj ideji”, poručeno je.

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in i sjevernokorejski lider Kim Jong-un 27. aprila sastali su se u demilitariziranoj zoni Panmunjom.

Krajem samita, saopćeno je kako je postignut dogovor o početku pregovora za potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka i pretvaranje trenutnog primirja u trajni mir.

Moon i Kim sastali su se i 26. maja kada su razgovarali o mirovnom procesu između dvije zemlje.

Lideri Sjeverne i Južne Koreje po treći put su se sastali u septembru i objavljen je zajednički dokument kojim je obećano da će biti nastavljeni zajednički napori za postizanje mira između dvije zemlje.

Rečeno je kako, ukoliko SAD poduzmu potrebne korake, Sjeverna Koreja će poduzeti više koraka kada je riječ o denuklearizaciji poluotoka.

Istaknuto je i kako će Sjeverna Koreja i Južna Koreja na međunarodnim sportskim takmičenjima nastaviti zajedno nastupati i da će zajedno raditi kako bi bili domaćin Ljetnih olimpijskih igara 2032. godine.