Foto: RTRS

“Vrijedi posjetiti ove gradove, planine, jezera, probati domaću kuhinju, nevjerovatno ukusnu i veoma jeftinu”, rekao je za “Rusku gazetu” Solovjov, koji je radio više od 10 godina kao dopisnik na Balkanu.

List podsjeća na apel svjetski poznatog režisera Emira Kusturice upućen Rusima: “Putujte gdje ste voljeni – u Republiku Srpsku”, što je podržao i Solovjov, koji je posjetio BiH u okviru delegacije predstavnika medija iz Ruske Federacije.

“Na olimpijskoj planini Jahorini izgrađene su iznenađujuće lijepe nove hotelske zgrade, žičare. Sve je ovdje vrlo pristupačno i jeftino, a, što je najvažnije, ovdje je prijateljski srpski narod koji je uvijek imao dobre odnose sa Rusima”, naveo je Solovjov.

Ukratko, kaže on, ova zemlja ima velike izglede da ruski turisti dođu i upoznaju se sa njenim ljepotama, ali, dodao je, BiH, kao i njen sastavni dio Republika Srpska, za njih je, za sada, tera inkognita /nepoznata zemlja/.

Prema njegovim riječima, rezultati sociološke studije pokazuju da samo pet do 10 odsto ruskih građana zna za postojanje ove zemlje, što predstavlja priliku da posjete ovo veoma lijepo planinsko područje na kojem se vodio nevjerovatno brutalan rat.

List podsjeća da se 28 kilometara od Sarajeva /glavnog grada BiH koji je nazvan “balkanski Jerusalim” jer se tu susreću islam i hrišćanstvo, Istok i Zapad/, u Republici Srpskoj nalazi međunarodno skijalište i ljetovalište na planini Jahorini, gdje su 1984. godine održane Zimske olimpijske igre.

U razgovoru za “Rusku gazetu” direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan LJevnaić izrazio je zainteresovanost za privlačenje ruskih putnika u Republiku Srpsku, a posebno na Jahorinu, imajući u vidu glavne konkuretne osobenosti – ljubav prema Rusiji i kvalitet usluge.

“Neprestano ulažemo u razvoj novih savremenih projekata na Jahorini”, rekao je LJevnaić.

On je predstavio mogućnosti organizovanja sportskih kampova za sportiste iz Ruske Federacije, te pozvao ruske tur-operatore da budu njegovi gosti na Jahorini i upoznaju njen potencijal, što bi doprinijelo razvoju i jačanju bilateralnih veza.

“Mi zaista vidimo Rusiju kao bratsku državu, sa kojom stalno težimo da proširimo saradnju”, dodao je LJevnaić.

List podsjeća da se u Republici Srpskoj u blizini grada Doboja u selu Ritešić od 2009. godine gradi manastirski kompleks Svete Matrone Moskovske i rusko etno-selo, a u Banjaluci je prošle godine počela izgradnja rusko-srpskog hrama u čast Svetih carskih mučenika.

Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov skrenuo je pažnju na činjenicu da su “Rusija i Balkan razdvojeni hiljadama kilometara, Karpatima i vodama drevnog Dunava, a, opet, nevidljivi, ali snažni most prijateljstva, vijekovima je povezivao ove narode”.

Ivancov je naglasio da BiH i Balkan u cijelosti imaju ogroman potencijal za dalji razvoj vjerskog turizma i da je siguran da će ga bolje informisanje o raznim vjerskim mjestima podići na još viši nivo.

“Posjetom svetom mjestu, bilo da je riječ o crkvi, džamiji, sinagogi ili budističkom hramu, hodočasniku ili samo turisti koji je zainteresovan za religiju, otvaraju se novi svijet, zanimljive ideje, upoznaje tradiciju drugih naroda, što nesumnjivo doprinosi rastu poštovanja i međusobnog razumijevanja između ljudi različitih vjera i različitih naroda”, istakao je Ivancov.