Foto: © Sputnik / Alekseй Nikolьskiй

„Holokaust je jedan od najtragičnijih, najmračnijih stranica svetske istorije. Zločini nacista i njihovih pristalica ne mogu zastareti, ne mogu se oprostiti niti zaboraviti. Bilo kakav pokušavaj prećutkivanja tih događaja i menjanja istorije su neprihvatljivi i nemoralni“, poručio je Putin u telegramu koji je objavljen na sajtu Kremlja.

„Naša zajednička dužnost je da sačuvamo i prenesemo narednim generacijama istinu o najkrvavijem ratu 20. veka, o milionima ljudi, koji su ubijeni u gasnim komorama, koji su mučeni u koncentracionim logorima i getima, koji su umrli od bolesti i gladi, o tome da je Crvena armija stala na kraj tim nečuvenim zločinima, da je uništila nacizam i spasila od istrebljenja i porobljavanja ne samo Jevreje, nego i druge narode planete“, dodao je predsednik.

U Rusiji se od 20. januara do 2. februara 2020. godine obeležava nedelja sećanja na žrtve Holokausta.

Podsetimo, ranije je održan peti Svetski forum sećanja na Holokaust, posvećen 75. godišnjici oslobođenja nacističkog koncentracionog logora „Aušvic“. Logor je oslobodila sovjetska vojska 23. januara 1945. godine. Skupu su prisustvovale delegacije iz više desetina zemalja.