Decenijama Zapad kultiviše ideju raspada Rusije, podsetio je Putin.

– Zapad neće dočekati raspad Rusije – dodao je ruski predsjednik.

On je podsjetio da je Zapad pokušao da stvori antirusku enklavu u Ukrajini, sa ciljem rušenja Rusije.

Kako bi se to spriječilo, i pokrenuta je specijalna vojna operacija.

– Za sada Rusija uzdržano odgovara na ukrajinske napade na njenu infrastrukturu i terorističke napade Kijeva – rekao je ruski lider.

Što se tiče kontraofanzive Kijeva Putin je rekao: “Vidjećemo kako će se ona završiti”.

Kako bi sastanak sa Vladimirom Zelenskim bio održan, Kijev mora da pristane na pregovore.

– On (Erdogan) predlaže sastanak sa Zelenskim, misleći da ona može imati pozitivan rezultat – rekao je Putin.

Ako Kijev ne želi pregovore, već želi da riješi probleme vojnim putem, ruski predsjednik ih je posavjetovao: “Samo naprijed”.

– Osnovni cilj specijalne vojne operacije je oslobođenje Donbasa. Ruska ofanziva u Donbasu se ne prekida, ali mi ne žurimo – dodao je Putin.

Putin: Rusija želi da njeno žito stigne do najsiromašnijih

Rusija će prodati svoje žito uprkos ograničenjima, ali želi da ono stigne do najsiromašnijih zemalja, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

On je ružnom nazvao odluku Evropske unije da ukine ograničenja za isporuke ruskog žita i đubriva samo u evropske zemlje.

– Prodaćemo ga (žito), prodaćemo. Prodaćemo svoju robu. Ali ako budemo prodavali ovako, onda neće stići do najsiromašnijih zemalja, u tome je cijela poenta – rekao je Putin novinarima.

Zapadne zemlje žive u paradigmi kolonijalne filozofije

Zapadne zemlje su bivše kolonijalne sile koje još uvijek ne mogu da se oslobode navike da žive na tuđ račun, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

– To su bivše kolonijalne sile, ali one i dalje žive u paradigmi kolonijalne filozofije. Navikle su da žive na račun drugih. I još uvek ne mogu da se otarase ove paradigme u svojoj praktičnoj dnevnoj politici – rekao je Putin novinarima.