Vladimir Putin (foto: Sputnik / Alekseй Družinin)

„Mozaik sa likom Vladimira Putina nije bio u hramu. On se sada prerađuje u ateljeu u kojem je rađen. Što se tiče osvećenja, datum se za sada ne zna. Za 6. maj zakazana je svečana ceremonija predaje izvršenih radova na glavnom hramu Oružanih snaga Rusije“, rekao je episkop Stefan.

Sveštenik je objasnio da je Vladimir Putin bio protiv postavljanja ovog mozaika i umetnički savet oslonio se na ovaj stav prilikom odlučivanja o zameni panoa.

„Sve u svemu, ovo je pravi pristup, tako da se moramo složiti sa mišljenjem prvog čoveka države“, objasnio je episkop Stefan.© SPUTNIK / VITALIЙ BELOUSOVMozaik i plava keramika: Unutrašnjost donje crkve Glavnog hrama ruske vojske /video/

Predsednik Stručnog saveta za crkvenu umetnost, arhitekturu i restauraciju Ruske pravoslavne crkve protojerej Leonid Kalinjin izjavio je ranije da Stručni savet smatra da je primereno da se u glavnom hramu Oružanih snaga Rusije postave mozaici koji prikazuju visoke zvaničnike države i Josifa Staljina. Episkop Stefan nakon toga je istakao da će Savet doneti odluku o postavljanju mozaika sa likom predsednika Rusije, uzevši u obzir mišljenje samog Putina.  

Trenutno se mozaik prepravlja, radi se još jedna priča, posle čega će biti postavljen u glavnom hramu Oružanih snaga Rusije.

Crkva vaskrsenja Hristovog, glavni hram Oružanih snaga Rusije, podignut je dobrovoljnim prilozima u parku „Patriot“ u Podmoskovlju povodom 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu.

Na teritoriji hrama planira se izrada galerije „Put sećanja“. Njena dužina je 1.418 koraka, prema broju dana Drugog svetskog rata. Tamo će se, takođe, nalaziti podaci i fotografije o više od 33 miliona učesnika rata.