– Pokušaji stvaranja unipolarnog svijeta poprimili su o posljednje vrijeme apsolutno nakazne obrise i apsolutno su neprihvatljivi za ogromnu većinu država na planeti – rekao je Putin.

Za Šangajsku organizaciju za saradnju važno je da ojača svoju ulogu kao platforme za konstruktivnu saradnju, dodao je ruski predsjednik.

Putin je napomenuo da ova organizacija uključuje zemlje sa različitim kulturnim i civilizacijskim tradicijama, spoljnopolitičkim smjernicama i modelima nacionalnog razvoja.

– Ipak, izgradnja rada na principima ravnopravnosti i uzajamne koristi, poštovanja uzajamnog suvereniteta i odbijanje miješanja u unutrašnje stvari, omogućili su da se ova organizacija u kratkom istorijskom periodu pretvori u efikasan mehanizam multilateralne saradnje – rekao je Putin.

Putin osudio provokacije u Tajvanu

Na početku sastanka, Putin je istakao da se Rusija čvrsto pridržava principa jedne Kine i osuđuje američke provokacije na Tajvanu.

– Mi se u praksi čvrsto držimo principa jedne Kine. Osuđujemo provokacije Sjedinjenih Američkih Država i njihovih satelita u Tajvanskom moreuzu – naglasio je ruski lider.

Kineski predsjednik: Spremni smo da povedemo svijet putem održivog razvoja

Sa svoje strane, predsjednik Kine istakao je da je Peking spreman da zajedno sa Moskvom povede svijet koji se mijenja na put održivog razvoja.

– Spremni smo da zajedno sa našim ruskim kolegama damo primjer odgovorne svjetske sile i odigramo vodeću ulogu kako bismo izveli svijet koji se ubrzano mijenja na put održivog i pozitivnog razvoja – rekao je Si.

On je takođe izrazio spremnost za razmjenu mišljenja sa Putinom o međunarodnoj agendi i pitanjima od zajedničkog interesa.