Foto: kremlin.ru

Ambasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski uručio je danas u Kremlju akreditivno pismo predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, i time i zvanično stupio na dužnost.

Primajući akreditive, Putin je istakao da se Rusija zalaže da Beograd i Priština postignu održivo i uzajmno prihvatljivo rješenje na osnovu rezolucije 12 44 Savjeta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Rusiju i Srbiju vezuje strateško partnerstvo koje je zasnovano na tradiciji prijateljstva, kulturnoj, duhovnoj i istorijskoj bliskosti naših bratskih naroda.

On je podsjetio da su u decembru prošle godine u Sočiju održani sadržajni razgovori sa predsejdnikom Aleksandrom Vučićem i da je postignut niz značajnih dogovora koji se tiču razvoja rusko-srpske saradnje po svim pitanjima – ekonomije, trgovine, energetike, kulture i koordinacije po pitanju regionalnih problema.

– Rusija mnogo radi na tome da situacija na Balkanu ostane stabilna i bezbjedna – naglasio je Putin.

Svečana ceremonija, na kojoj su akreditive predala 23 ambasadora stranih zemalja, održana je u Aleksandrovoj sali Kremaljskog dvorca.

Putin je rekao ambasadorima da mogu da računaju na pomoć organa drzžvne vlasti, poslovnih i društvenih krugova.

Putin je podsjetio ambasadore da Moskva na svečanost povodom obilježavanja 75.godišnjice od završetka Drugog svjetskog rata očekuje lidere stranih zemalja i strane delegacije kako bi odali počast žrtvama, veteranima i pokazali posvećenost idealima mira, slobode pravednosti.