Foto: kremlin.ru

Bez sporazuma neće biti nikakvih ograničenja u naoružanju, rekao je ruski predsednik na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za novinare koja je zbog pandemije održana onlajn.

Novi START je jedini preostali američko-ruski sporazum o kontroli naoružanja nakon što su se najpre SAD, a potom i Rusija povukli iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), potpisanog 1987. godine.

Putin je naglasio da je Rusija spremna da sa SAD razgovara i o svom novom hipersoničnom oružju, uključujući i hiperzvučnu raketu „Avangard“.

Rekao je da se razvoj drugih sistema naoružanja koje je najavio 2018. godine, uključujući nuklearni dron „Posejdon“ i krstareću raketu „Burevestnik“ sa nuklearnim pogonom, odvija po planu i da će oni ući u službu.

Putin je naglasio da je Moskva to oružje izgradila kao odgovor da spreči da protivraketni odbrambeni sistem SAD faktički poništi ruski nuklearni potencijal.

Odnosi Rusije i Zapada pali su na najniži nivo od kraja Hladnog rata posle ruskog pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine i optužbe Vašingtona o umešanosti Moskve u američke predsedničke izbore 2016. godine.

Putin je ponovo negirao mešanje Rusije u izbore 2016. godine kako bi pomogao Donaldu Trampu da pobedi i odbacio pisanje medija ranije ovog meseca o novim napadima ruskih hakera.

Upitan da li će Rusija ponuditi Trampu politički azil i posao, Putin je odgovorio da „Trampu posao nije potreban“.

„Ima prilično široku bazu podrške u SAD i koliko sam razumeo, nema nameru da napusti politiku zemlje“, rekao je Putin.