Foto: Kremlin.ru

„Najvažnijim kriterijumom za efikasnost naših resora, korporacija i kompanija sa državnim udelom smatram sposobnost da osiguraju i učvrste tehnološku stabilnost zemlje. Težina i značaj predstojećeg posla su izuzetno veliki. Moramo i sposobni smo, uveren sam u to, da postanemo jedan od globalnih lidera u sferi veštačke inteligencije“, rekao je Putin na međunarodnom forumu „Artificial Intelligence Journey“ u Moskvi.

Prema njegovim rečima, to je pitanje budućnosti zemlje i njenog mesta u svetu.

„A mi smo zaista sposobni da to učinimo, imajući u vidu naše nacionalne škole u oblasti matematike, fizike i drugih egzaktnih nauka, kao i u sferi humanističkih nauka“, rekao je predsednik Rusije.

On je dodao da je neophodno da Rusija višestruko poveća obuku programera, matematičara, kompjuterskih lingvista i drugih stručnjaka koji će moći da koriste potencijal veštačke inteligencije.

„Želim da ponovim — sisteme veštačke inteligencije mogu da stvaraju i da kapitalizuju samo dobro obučeni, intelektualno dobro pripremljeni ljudi“, rekao je Putin i dodao da je ključno pitanje stvaranja mogućnosti za obučavanje i sticanje novih veština.

„Ruski fakulteti i više škole moraju da zauzmu vodeće pozicije u oblasti veštačke inteligencije“, dodao je ruski predsednik.

Međunarodni forum o veštačkoj inteligenciji održava se 8. i 9. novembra u Moskvi. Učesnici skupa razmatraju, pored ostalog, realizaciju Nacionalne strategije za razvoj veštačke inteligencije, koju je utvrdio ruski predsednik.