Russian President Vladimir Putin and participants of the Russia-Africa summit pose for a photo in Saint Petersburg, Russia, July 28, 2023. Sergey Bobylev/TASS Host Photo Agency via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. EDITORIAL USE ONLY

Govoreći na drugom samitu Rusije i Afrike u Sankt Petersburgu, Putin je rekao da je 90 posto dugova afričkih zemalja podmireno, bez više “direktnih“ dugova, već s nekim finansijskim obavezama.

Putin je napomenuo da ruska pažnja ka Africi stalno raste, što je, kako je kazao, vidljivo u planovima za povećanje diplomatskog prisustva na kontinentu.

“Ovo je pravi praktičan korak za značajno intenziviranje rada sa afričkim zemljama u političkoj, poslovnoj, humanitarnoj, kulturnoj i turističkoj sferi“, naglasio je Putin.

Kazao je i da Moskva takođe podržava dalje predstavljanje afričkih zemalja u Savetu bezbednosti i drugim strukturama Ujedinjenih nacija.

“Politička i ekonomska uloga Afrike raste eksponencijalno, kontinent postaje novi centar moći, što će svi morati uzeti u obzir“, rekao je Putin.

Putin je naveo afričku mirovnu inicijativu za Ukrajinu kao primer sve veće političke uloge ovog kontinenta.

“Ovo samo po sebi mnogo govori, jer su ranije bilo kakve posredničke misije monopolizovale isključivo zemlje sa takozvanom razvijenom demokratijom“, rekao je Putin.

Ruski predsednik Putin takođe je kazao da situacija u mnogim regionima Afrike ostaje nestabilna zbog nasleđa kolonijalne ere i politike “zavadi pa vladaj“ koju vodi Zapad.

“Jedan broj manifestacija kolonijalizma još nije otklonjen, njih i dalje praktikuju bivše metropole. Monopol nekih zemalja u oblasti finansija, tehnologije, digitalnog razvoja i u oblasti hrane je neprihvatljiv, treba se boriti“, poručio je Putin.

Dodao je da razvoj Afrike ometaju terorizam, širenje ekstremističke ideologije, transnacionalni kriminal i piraterija.