Putin
Kremlin.ru

On je to izjavio nakon odluke Carigradske patrijaršije da prizna autokefalnost ukrajinske pravoslavne crkve.

“Voleo bih da naglasim jednu stvar: politizacija u tako osetljivim područjima za sobom uvek povlači najteže posledice, pre svega za one koji to čine”, izjavio je Putin na forumu koji je u Moskvi okupio predstavnike ruske dijaspore.

Ovo je prvi put da je predsednik Ruske Federacije progovorio o krizi izazvanoj priznavanjem autokefalnosti ukrajinske pravoslavne crkve, prenosi Slobodna Evropa.

Putin je osudio “pokušaje prekida veza” između Ruske pravoslavne crkve i njenih vernika u inostranstvu.

“Naš zajednički zadatak pred ljudima je da očuvamo duhovno i istorijsko jedinstvo pravosljavlja”, ističe Putin.

Sredinom oktobra Carigradska patrijaršija priznala je nezavisnost ukrajinske pravoslavne crkve, čime je otvorila pitanje za milione vernike u toj zemlji, gde Ruska pravoslavna crkva ima veliki uticaj.

Ruski patrijarh Kiril I odbio je da prizna odluku Carigradske patrijaršije i proglasio ju je najvećim raskolom u hrišćanstvu u poslednjih 100 godina.

Ruska pravoslavna crkva je zbog toga odlučila da prekine sve veze sa Carigradskom patrijaršijom. Pravoslavci u Ukrajini su podeljeni, odnosno jedan deo njih pripada moskovskoj patrijaršiji, dok drugi deo je veran kijevskoj, samoproglašenoj patrijaršiji, nakon nezavisnosti zemlje 1992. godine, koju do sada nije priznavala nijedna pravoslavna crkva u svetu.