Ruski predsednik je obrazložio ratnu eskalaciju.

„Granatiranje se nastavlja, a civili se ubijaju. Neonacisti koriste terorističke metode, sabotiraju vitalne objekte i organizuju pokušaje atentata na predstavnike lokalnih vlasti. Najviši zvaničnici subjekata Federacije moraju obratiti pažnju na sprovođenje mera koje su osmišljene., da zaštite bezbednost ljudi, antiterorističku zaštitu kritičnih objekata i održavanje javnog reda i mira“, kazao je Putin.

Pred nastupanjem ukrajinske vojske kolone stanovnika okupiranog Hersona čekaju na evakuaciju brodovima preko reke Don. Neki su poveli i kućne ljubimce.

„Uzela sam ga da se ne smrzne. Poneli smo i suvu hranu. To je moja druga polovina – moj antidepresiv“, kazala je jedna žena.

Proruske vlasti u okupiranom Hersonu planiraju da u narednih šest dana evakuišu prema Rusiji oko 60.000 stanovnika.

Ruske snage u okolini Hersonu potisnute su 20-30 km u poslednjih nekoliko nedelja. Novi komandant ruskih snaga u Ukrajini Sergej Surovikin priznao je da je vojna situacija u Ukrajini „napeta“.

„Neprijatelj namerno gađa infrastrukturu i stambene objekte u Hersonu. NATO je od komande ukrajinskih oružanih snaga dugo zahtevao da se izvedu ofanzive u pravcu Hersona bez obzira na žrtve – bilo samih ukrajinskih snaga ili civilnog stanovništva. U ovim okolnostima, naš prioritet je da sačuvamo živote i zdravlje civila“, kazao je Surovikin.

Za to vreme nastavljeni su ruski napadi raketama i dronovima na gradove širom Ukrajine. Veći deo istoka i juga zemlje je bez električne energije, vode i grejanja.

„Nema ni gasa ni struje. Potpalićemo peć na drva, pa ćemo se ugrejati i skuvati hranu“, kaže jedna žena.

Nastavljena je i ukrajinska kontraofanziva. Ukrajinska vojska saopštila je da je preko noći oborila 13 dronova iranske proizvodnje, kao i ruskih raketa. Ukrajinski predsednik korišćenje iranskog oružja u ratu vidi kao priznanje neuspeha Moskve.

„Strateški im to neće ni najmanje pomoći. Jednostavno će još jednom pokazati svetu da Rusija ide ka porazu i da pokušava da uvuče još jednog od svojih saučesnika u ovaj teror“, izjavio je Volodimir Zelenski.

Evropski lideri optužuje Moskvu za „ratne zločine“. Nedavni udari Rusije na kritičnu energetsku infrastrukturu u Ukrajini predstavljaju ratne zločine, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Ona je napade opisala kao „čin čistog terora“.