Vladimir Putin i Donald Tramp na samitu G20 u Argentini (Foto:REUTERS / Marcos Brindicci

U poruci Trampu, predsjednik Rusije je naglasio da bi Rusija i Amerika na prvoj liniji borbe s globalnim izazovima mogle mnogo da doprinesu globalnoj stabilnosti.

“Rusija i Amerika se danas nalaze na prvoj liniji borbe s globalnim izazovima. Slijedom tradicije saradnje, čiji su temelji postavljeni za vrijema rata, djelujući u ‘duhu Elbe’, naše zemlje bi mogle mnogo da urade na osiguranju globalne bezbjednosti i stabilnosti”, navodi se u poruci Trampu.

Putin je naglasio da Rusija čuva sjećanje na doprinos zajedničkoj pobedi koji su dali saveznici u antihitlerovskoj koaliciji i da nikada neće biti zaboravljena sovjetsko-američka saradnja na bojnom polju, saopšteno je iz Kremlja.

Predsjednik Rusije naveo je u poruci Džonsonu da je saradnju u doba rata bila neprocjenjiva, te da je tako nešto potrebno i danas.

“Velika pobjeda je najvažniji događaj 20. vijeka i od vječnog je značaja za sudbinu cijelog čovječanstva. Pobjeda je postignuta zahvaljujući zajedničkim naporima Sovjetskog Saveza i zemalja antihitlerovske koalicije. To neprocjenjivo iskustvo veoma nam je potrebno i danas”, ocijenio je Putin.

Predsjednik Rusije izrazio je uvjerenje da sjećanje na bratstvo iz vremena rata može da posluži i za razvoj konstruktivnog dijaloga između Velike Britanije i Rusije i saradnje u borbi protiv savremenih izazova.