Moskva-dan pobjede (foto:Sputnik/Evgeniй Biяtov)

Putin je nakon radnog sastanka sa ministrom odbrane Rusije Sergejom Šojguom naredio da se započnu pripreme za Paradu.

„Naređujem da se započnu pripreme za vojnu paradu u čast 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu u glavnom gradu Rusije Moskvi i drugim gradovima. To ćemo učiniti 24. juna — dana kada je održana legendarna istorijska parada pobednika, kada su Crvenim trgom prošli borci koji su se borili u blizini Moskve i branili Lenjingrad, borili se kod Staljingrada, oslobađali Evropu i jurišali na Berlin“, rekao je Putin posle sastanka.

Ruski predsednik je naredio i da se obezbede najstroži bezbednosni zahtevi tokom pripreme i održavanja parade. „Rizici za sve njene učesnike trebalo bi da budu svedeni na minimum, a još bolje — potpuno eliminisani“, istakao je Putin.

Ove godine su mnogi komemorativni događaji za Dan pobede, uključujući glavnu vojnu paradu u Moskvi, odloženi zbog pandemije virusa korona

Zbog pandemije je i akcija „Besmrtni puk“ održana u onlajn režimu, emitovanjem na više od 200 ekrana u Moskvi, onlajn bioskopu OKKO i preko specijalnog portala.

Predsednik je dodao da se planira da marš „Besmrtnog puka“ bude održan na Dan mornarice 26. jula, osim ako epidemiološka situacija ne bude zahtevala njegovo odlaganje. Šef države je objasnio da „Besmrtni puk“ neće moći da se održi 24. juna, jer neće biti moguće da se ispune strogi zahtevi bezbednosti i držanja odstojanja kada se na gradskim ulicama nalazi „beskrajna reka ljudi“.

On je naložio i da se tradicionalna pomorska parada u glavnim bazama ruske flote održi 26. jula.

Podsetimo, Putin je polovinom aprila naložio da se odloži Parada pobede, koja je tradicionalno trebalo da se održi 9. maja u Moskvi.