Foto: Kremlin.ru

– Na sve načine se traži pristup podacima političkog, ekonomskog, tehnološkog karaktera – rekao je Putin.

On je naglasio važnost rada kontraobavještajne službe i potrebu pouzdane zaštite informacija značajnih za Rusiju.

Putin je izjavio da “kao i nekad, a sada još više”, pripadnici stranih službi žele da utiču na događaje u Rusiji.

– Rad mora biti efikasan, svakodnevan i mora se graditi na savremenim metodama – rekao je on.

Prema riječima predsjednika, prošle godine je bila zaustavljena djelatnost 129 obavještajaca i 465 agenata stranih specijalnih službi. Organi kontraobaveštajne službe, kako pretpostavlja šef države, bili su “ofanzivni i djelotvorni”.

Putin je tokom obraćanja visokim zvaničnicima FSB-a izjavio da se u blizini ruskih granica širi vojna infrastruktura NATO-a, dok odluka SAD da izađu iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa pogoršava operativnu situaciju.

– Odluka Sjedinjenih Država da izađe iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa je direktan korak ka širenju čitavog sistema dogovora u sferi međunarodne bezbjednosti. To, nesumnjivo, mijenja operativnu situaciju i, nažalost, ne nabolje – rekao je Putin.

– Zato čekam od saradnika centralnog aparata, teritorijalne uprave i specijalnih jedinica FSB-a profesionalne i usaglašene akcije, spremnost da se operativno i djelotvorno riješe postavljeni zadaci – izjavio je on.

Bliski istok ostaje baza za teroriste

Situacija na Bliskom istoku ostaje kompleksna, on služi kao baza za aktivnosti terorističkih grupa, što se odražava i na Rusiju, izjavio je predsjednik Rusije.

– Situacija na Bliskom istoku i u drugim regionima svijeta ostaje složena. Zašto to govorim? Zato što se to odražava na nas, ostajući žarište nasilja, nestabilnosti. To sve služi kao baza za aktivnosti terorističkih grupa, uključujući, nažalost, i na teritoriji Rusije – rekao je Putin.