Nagrada je uručena na svečanom prijemu, organizovanom povodom Dana narodnog jedinstva, u Velikom kremaljskom dvorcu, gde se Biković na ruskom jeziku zahvalio predsedniku Ruske Federacije i čestitao Dan narodnog jedinstva.

Putin je u svom obraćanju istakao da za Rusiju visoki ideali patriotizma imaju posebnu vrednost i da je na njima zasnovana nepobediva snaga ruskog naroda, koja je više puta iznenađivala i oduševljavala svet, prenosi “Sputnjik”.

“Osećaj patriotizma je važan deo opštenacionalne kulture, srž našeg genetskog sećanja”, rekao je Putin i dodao da Dan narodnog jedinstva istorijski, moralni i duhovni značaj, označava vernost otadžbini, spremnost na zaštitu, na rad na njenom prosperitetu.


Sa prostora Balkana ove godine je Ordenom prijateljstva odlikovan je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Putin na ovaj praznik tradicionalno uručuje priznanja za doprinos u jačanju jedinstva ruske nacije, a nagrade dobijaju i strani državljani za posebne zasluge u jačanju mira, prijateljstva, saradnje i međusobnog razumevanja među narodima, očuvanju i promociji ruskog jezika u inostranstvu.

Medalja Puškina ustanovljena je 1999. godine i dodeljuje se za zasluge u oblasti kulture, prosvetiteljstva, književnosti i umetnosti, za veliku ulogu u očuvanju kulturnog nasleđa, za zbližavanje kultura i nacija.