“U cilju zaštite naše otadžbine, njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, osiguranja bezbednosti našeg naroda i ljudi na oslobođenim teritorijama, smatram neophodnim da podržim predlog Ministarstva odbrane i Generalštaba o sprovođenju delimične mobilizacije u Ruskoj Federaciji, izjavio je Vladimir Putin.

On je naglasio da regrutaciji podležu samo oni u rezervnom sastavu, koji su pre svega služili vojni rok i imaju iskustvo. Pre upućivanja u jedinicu proći će dodatnu obuku.

Delimične mobilizacione aktivnosti počeće danas, 21. septembra.Kako je podsetio predsednik, cilj Zapada je da oslabi i uništi Rusiju, o čemu već glasno govore. Nakon što se kijevski režim javno odrekao mirnog rešenja problema Donbasa i objavio svoje pretenzije na nuklearno oružje, postalo je jasno da je nova ofanziva neizbežna. A onda bi usledio napad na Krim – na Rusiju. U tim uslovima, odluka o pokretanju preventivne specijalne operacije bila je jedina moguća, naglasio je Putin. Oslobađanje cele teritorije Donbasa ostaje cilj.

Luganska Narodna Republika je već skoro potpuno očišćena od neonacista. Borbe u Donjeckoj Narodnoj Republici se nastavljaju. Ovde je tokom osam godina kijevski okupacioni režim stvarao duboko ešaloniranu liniju dugotrajnih utvrđenja. Njihov frontalni juriš rezultirao bi velikim gubicima, tako da naše jedinice, kao i vojne jedinice republika Donbasa, deluju sistematski, kompetentno, koriste opremu, štite ljudstvo i korak po korak oslobađaju Donjecku zemlju.

Politika zastrašivanja i terora kijevskog režima poprima sve strašnije i sve više varvarske oblike, a represije nad građanima širom Ukrajine se intenziviraju, rekao je Putin. Rusija će u takvim okolnostima podržati odluku koju će o svojoj budućnosti doneti stanovnici Donbasa, Zaporoške i Hersonske oblasti.