Podsećamo, u regijama Lugansk, Donjeck, Zaporožja i Herson prošle nedelje održani su referendumi za napuštanje Ukrajine i pridruživanje Rusiji, a Putin je dekretom priznao nezavisnost još Hersona i Zaporožja.

„Punih osam godina ljudi u Donbasu su bili podvrgnuti blokadi, a u Hersonu i Zaporožju su gajili mržnju prema Rusiji. Kijevski režim je pretio smrću učiteljima i ženama i sprovodio represiju. Ali narod Donbasa, Zaporožja i Hersona je rekao svoje – hoću da meč čuju kijevske vlasti i gazde na Zapadu da oni postaju naši građani zauvek“, rekao je predsednik Rusije.

On je apelovao na režim u Kijevu da prekine vatru i borbene operacije i vrati se za pregovarački sto.

„Mi smo spremni za to, govorili smo više puta, ali o izboru naroda se neće diskutovati“, naglasio je.

„I danas kijevske vlasti moraju da posmatraju izraz slobone volje naroda s poštovanjem. Štitićemo našu zemlju svim snagama, da obezbedimo život naših ljudi. Obavezno ćemo izgraditi porušene gradove, sela, škole, bolnice, razvijaćemo infrastrukturu, industriju, radićemo na povećanju nivoa bezbednosti, da se državljani ovih regiona osete podržanim od cele Rusije“, rekao je Putin.

Kako je rekao, nema ničega što je jače od odlučnosti miliona ljudi, koji po tradiciji, jeziku, smatraju sebe delom Rusije, „čiji su preci živeli u jednistvenoj državi“.