Putin je tokom Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu podsjetio da su zapadne zemlje pokrenule ratove velikih razmjera, napomenuvši da je Irak praktično razoren, Libija još ne može da vrati svoju državnost, a rat u Avganistanu trajao je decenijama da bi ga na kraju neslavno napustili.

– Ali, stvar je u tome da su se takve situacije razvile onako su oni htjeli, a ne kako je trebalo. U brojnim slučajevima, recimo u Јugoslaviji – zemlja je rasparčana. Nakon što je naša zemlja prestala da postoji, pojavile su se nove zemlje i novi interesi, bilo je dosta unutrašnjih kontradiktornosti i oni su ih ohrabrivali. Onda su počeli da otkidaju Kosovo od Srbije. Takođe nije jasno zbog čega – rekao je Putin.

On je dodao da Rusija ima svako pravo da prizna republike u Donbasu po Povelji Ujedinjenih nacija i ponovo kao primjer za presedan naveo proglašenje kosovske nezavisnosti.

– Kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, Međunarodni sud pravde, pritisnut od zapadnih zemalja, presudio je da je po Povelji UN, kada je zemlja proglasila nezavisnost, nije bilo potrebne da traži dozvolu od centralne vlade. Tada je postavljen presedan – kazao je Putin i dodao da to znači da republike Donbasa nisu morale da traže od Kijeva dozvolu na nezavisnost (samoproglašene Luganska i Donjecka Narodna Republika).

– Oni su proglasili nezavisnost. Da li smo imali pravo da ih priznamo? Naravno da jesmo – izričit je Putin.

Govoreći o vojnim kapacitetima Rusije, Putin je naglasio da Rusija nikome ne prijeti nuklearnim oružjem, ali da svi treba da imaju na umu da će upotrijebiti takvo naoružanje za odbranu svog suvereniteta, prenosi TASS.

Nakon što je tokom foruma od njega zatraženo da prokomentariše optužbe Zapada u vezi sa prijetnjom nuklearnim i trećim svjetskim ratom, Putin je odgovorio da Moskva “čuje takvu retoriku”.

– Odakle to dolazi? Iz njihovih saopštenja. Neodgovorni političari će s vremena na vrijeme izbrbljati tako nešto, čak i visokorangirani političari, recimo na nivou ministarstava spoljnih poslova. Treba li da ćutimo? Odgovaramo u skladu s tim, a čim odgovorimo, oni odaberu naše riječi i kažu: “Rusija nam prijeti”. Ne prijetimo bilo kome, ali svi treba da znaju šta imamo i šta ćemo iskoristiti za odbranu našeg suvereniteta. To su očigledne stvari – poručio je Putin.