Foto: kremlin.ru

„Realni prihodi su pali za, koliko, tri, 4,3 odsto, a cena šećera je porasla za više od 71 odsto. Ljudi se ograničavaju, jer nemaju novca za osnovne namirnice. Gde vi gledate? To je pitanje! Ovo nije šala“, rekao je Putin, reagujući na izlaganje ministra za ekonomski razvoj Maksima Rešetnjikova o praćenju stanja na tržištu.

„Rekli ste da „pratite“, a cene šećera rastu već nekoliko meseci. Znamo da u ovim uslovima opada i kupovna moć stanovništa. Stalno govorimo o tome“, rekao je Putin.

„U uslovima, kada nezaposlenost raste, prihodi se smanjuju, osnovne životne namirnice skupljaju, vi mi pričate bajke o tome šta ćete uraditi. Održavaćete sastanke? Nadate se u agenciju za antimonopol“, pitao je prisutne šef ruske države.

Putin je primetio da najbrže u svetu raste cena ulja – 30,8 odsto, dok je u Rusiji poskupljalo za 23,8 odsto.

„Znači, može još da raste. Žitarice (su poskupljale) za 19,09 odsto? A kod nas su makarone za 10,5 odsto, peciva 6 odsto. Ako se ne zaustave (cene), i dalje će skupljati! A imamo, ako se uzme u obzir prinos ili loša žetva, (šećer je) već je skočio za 71,5 odsto. Zato se i zaustavio (cena)! A vi mi ovde pričate bajke o tome šta ste radili sa izvoznicima i proizvođačima. Vaš rad nema nikakve veze s tim! Stoga uskoro očekujem efikasne mere i rezultate!“, rekao je ruski lider.