Foto: Sputnik / Sergeй Guneev

Nemačka kancelarka je na zajedničkoj konferenciji za novinare s ruskim liderom izjavila da gasovod „Severni tok 2“ mora biti završen, istakavši da je to veoma važan projekat, od kojeg će korist imati ne samo Nemačka nego i druge evropske zemlje.

Razgovor ruskog predsednika Vladimira Putina i nemačke kancelarke Angele Merkel završen je nakon nešto više od četiri sata. Putin je nakon sastanka ocenio da je susret bio koristan i sadržajan.

„Tokom današnjeg sadržajnog i korisnog razgovora dotakli smo se ključnih pitanja bilateralnih odnosa, u politici, ekonomiji i kulturno-društvenoj sferi”, rekao je Putin nakon sastanka.

Razgovor dvoje lidera počeo je u Kremlju u 14 časova i 30 minuta po moskovskom vremenu (12 časova i 30 minuta po srednjoevropskom). 

Uoči početka susreta, ruski lider predložio je Merkelovoj da se tokom sastanka dotaknu najbitnijih pitanja aktuelne svetske političke scene.

„U stalnom smo kontaktu, bavimo se ekonomskim, političkim i međunarodnim problemima“, rekao je Putin, otvarajući susret u Kremlju.

On je zahvalio Merkelovoj što je prihvatila poziv da doputuje u Rusiju.

U okviru zvanične delegacije Nemačke doputovao je i ministar inostranih poslova te zemlje Hajko Mas.