On je ocenio da su zahtevi Kijeva najverovatnije povezani sa željom da se nadoknadi gubitak vojne opreme. Prema njegovim rečima, radi se o raketama dometa 45-70 kilometara, sličnim sovjetskim i ruskim Grad raketama, kao i Tornadu i Uraganu, prenose RIA Novosti.

„Pretpostavljamo da je ova isporuka iz SAD i još nekih drugih zemalja povezana sa nadoknađivanjem gubitaka njihove vojne opreme, tu nema ničeg novog i to ništa suštinski ne menja“, kazao je Putin.

Dodao je da je na početku “specijalne vojne operacije” u ukrajinskoj vojsci bilo 515 raketnih sistema, od kojih je 380 uništeno. Deo Kijeva je uspeo da se oporavi i obnovi zalihe, te sad ukrajinska vojska ima 360 jedinica takve opreme.

Na konstataciju novinara da bi Vašington mogao da isporuči rakete dugog dometa Kijevu, Putin je kazao da “ako budu i biće isporučeni – iz toga ćemo izvući odgovarajuće zaključke i primeniti svoja sredstva da porazimo (Ukrajinu), kojih imamo dovoljno da udarimo na one ciljeve na koje do sada nismo”.

Prema njegovom mišljenju, cela trka oko isporuke naoružanja Ukrajini ima samo jedan cilj – da se oružani sukob produži što je duže moguće.

Američke vlasti su najavile ove sedmice novi paket pomoći Ukrajini, koji uključuje raketne sisteme HIMARS, ali pod uslovom da ga ne koriste za udare na rusku teritoriju.

Predsednik Volodimir Zelenski je javno potvrdio da je Kijev pristao na ovo, iako drugi ukrajinski političari ne isključuju da će udari na rusku teritoriju ipak uslediti.

Kremlj je ukazao da je kredit za poverenje Ukrajini odavno istekao, jer Zelenski nije ispunio nijedno obećanje za mirno rešavanje sukoba u Donbasu.

Rusija od 24. februara sprovodi specijalnu vojnu operaciju denacionalizacije i demilitarizacije Ukrajine, navode RIA Novosti. Prema rečima Vladimira Putina, njen cilj je da „zaštiti ljude koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima”. Prema podacima Ministarstva odbrane, ruska vojska je do kraja marta ispunila glavne zadatke prve etape – značajno smanjila borbeni potencijal Ukrajine. Kao glavni cilj naveden je oslobođenje Donbasa.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici Rat u Ukrajini.