Vukovar - polaganje vijenaca (Foto:Branimir Bradarić)

Predsjednik SNV-a Boris Milošević rekao je Srni da je njihov današnji dolazak izraz poštovanja prema žrtvama.

– Danas smo došli u Vukovar da se na dostojanstven način sjetimo svih nevinih žrtava grada Vukovara, i Srba i Hrvata. Smatramo da je grad Vukovar pretrpio teška stradanja i razaranja – naglasio je Milošević.

On je istakao da Hrvatska ulaže velika materijalna sredstva da se sanira šteta u Vukovaru i da je to u redu, ali smatra da se malo ulaže u mirnodopsku politiku zacjeljivanja trauma i u međuljudske i međunacinalne odnose.

– Na taj način ulažemo u ciglu i beton, a trebalo bi i u ljudske duše, za budućnost svih nas – rekao je Milošević, koji je i poslanik u Hrvatskom saboru.

Stradalima je služne pomen u Sabornoj crkvi Svetog Nikole, a vijenci su položeni na Ovčaru i spušteni u Dunav kod “Tri vrške”.

Predsjednik Savjeta SNV-a Milorad Pupovac rekao je da su danas zapalili svijeće za sve stradale u ratnom periodu u Vukovaru i njegovoj okolini, spustili vijenac u Dunav za Srbe ubijene pred početak izbijanja oružanih sukoba, te položili vijenac za ubijene na Ovčari.

– U crkvi Svetog Nikolaja zapalili svijeće smo za sve žrtve, sve ljude koji su stradali u ratnom razdoblju u gradu Vukovaru i njegovoj okolini – naveo je Pupovac.

On je rekao da sa gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom i drugim ljudima u politici može voditi dijalog kako da se stvore pretpostavke da države institucije rade što bolje, posebno kako da se pomogne da se između Hrvatske i Srbije uspostavi dijalog o sudbini nestalih i stradalih, kao o tome kako da se obnovi saradnja u procesuiranju ratnih zločina, zaustavljena prije nekoliko godina.