Foto: RTRS

U izjavi za Radio Republike Srpske, Pupovac je govorio o tome šta očekuje od izbora za Evropski parlament, na kojim će učestovati i kandidati Samostalne srpske demokratske stranke.

Od 2.400 kandidatkinja i kandidata na izborima za savjete nacionalnih manjina u Hrvatskoj, prošlo je više od 2.300, što znači da Srbi imaju pravo da formiraju vijeća u 19 županija, 77 gradova i 148 opština.

– Prvo, trebaju u svojim sredinama učiniti sve da atmosfera netolerancije, govora mržnje…da se to u komunikaciji sa lokalnim vlastima mijenja. Drugo je razvoj, da srpske sredine imaju sve što im je potrebno kao druge sredine. Da imaju struju, da imaju vodu, da imaju podjednak pristup do poljoprivredne zemlje. I treća, najvažnija stvar je priznavanje srpskih institucija u Hrvatskoj, priznavanje elemenata identiteta, da se ljudi ne boje – rekao je Pupovac,

Govoreći o predstojećim izborima za Evropski parlament, zakazanim za 26. maj, na kojima će učestovati i kandidati Samostalne srpske demokratske stranke, Pupovac je rekao da je važno da se tom parlamentu čuje o problemima Srba u Hrvatskoj.

– Samostalna demokratska srpska stranka svojom listom kandidata takmiči se da osvoji jedno mjesto u Evropskom parlamantu, jer za toliko ima snage. Јedan glas u Evropskom parlamentu za Srbe u Hrvatskoj i Srbe u cijeloj bivšoj Јugoslaviji, bio bi od ogromne važnosti, da se čuje kako je biti Srbin u Hrvatskoj. Da se čuje kakvo je inače stanje sa Srbima i sa srpskim interesima i stremljenjima kada je u pitanju odnos Srba na prostoru bivše Јugoslavije i Evrope – naveo je Pupovac za Radio Republike Srpske.

Govoreći o partnerstvu sa vladajućim HDZ-om, Pupovac je ukazao da je do preispitivanja saradnje došlo zbog zastoja u ispunjavanju dogovora.