Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Na samom početku poslanici su minutom ćutanja odali poštu svim građanima koji su preminuli od posledica virusa kovid-19.

Na dnevnom redu je potvrđivanje Odluke o proglašenju vanrednog stanja i Predlog zakona o potvrđivanju uredaba koje je Vlada uz supotpis predsednika Republike donela za vreme vanrednog stanja.

Poslanici će kroz prvu tačku dnevnog reda razmotriti izmene u budžetu Srbije radi otklanjanja štetnih posledica usled bolesti kovid-19, i uredbe o jednokratnoj novčanoj pomoći svim punoletnim državljanima, o fiskalnim pogodnostima, o pomeranju roka za sticanje statusa kvalifikovanog novozaposlenog, kao i izmene i dopune uredbe o merama za vreme vanrednog stanja.

Druga tačka dnevnog reda sadrži 38 uredbi o merama za vreme vanrednog stanja, od zabrane kretanja, preko učešća u sudskim pretresima, do dodatnog zaduživanja za vreme vanrednog stanja.

Merena temperatura, vršena dezinfekcija

Poslanike, novinare, snimatelje i druge zaposlene danas su na ulazu u Skupštinu sačekali medicinski radnici koji su merili temperaturu svima, a na nekoliko pultova svi su morali da dezinfikuju ruke alkoholom.

Svi koji su danas u zgradi Skupštine, dobili su dovoljan broj maski i rukavica za ceo dan, a u holu skupštine rasporedjene su stolice kako bi se održalo potrebno rastojanje. U Skupštini je danas mnogo više ljudi nego obično, naročito fotoreportera i snimatelja.