– Prvo moram da kažem da nije tačno da se u Račku desio masakr, nije tačno da je bio genocid, nije tačno da je bio zločin, kao što su elita kriminalaca i terorista iz Prištine plasirali vesti danas – kaže Danica Marinković za TV Prva.

Ona je ispričala da je bila obaviještena da se u Račku desio sukob, da je bila antiteroristička akcija pripadnika srpske policije koji su krenuli sa raščišćavanjem terena i hapšenjem izvršilaca krivičnog djela terorizma, kao i da se pretpostavlja da ima žrtava.

– Prva sam stigla, istog dana, 15. januara u 14 časova sa ekipom za uviđaj sam bila na licu mjesta i počeli smo sa uviđajem – navela je Marinković.

Na pitanje kada je stigao Vilijam Voker, Marinković kaže da je to bilo sutradan i dodaje da je Voker bez njenog znanja napravio scenario.

– Voker je sutradan bez mog znanja, neosnovano i nezakonito napravio scenario i izašao sa bestidnom podmetačinom Zapada da se isfabrikuje slučaj Račak koji bi poslužio kao povod za bombardovanje – navodi ona.

Marinkovićeva dodaje da je tri dana bila spriječena da uđe u Račak, kao i da su kako bi to onemogućili Vokerovi pomoćnici pucali zajedno s pripadnicima OVK.

– Ali bila sam uporna i ušli smo 18. januara. Sa mnom su tada ušli Vokerovi pomoćnici, kao i pripadnici domaćih i stranih medija i TV ekipa i od samog početka sve što smo pronašli i vidjeli, vidjeli su i stranci – rekla je Marinkovićeva.

Ona je ranije tvrdila da nisu stradali „nedužni seljani“ i da nije bilo „masakra“, nego da je to bio sukob albanskih terorista i srpskih snaga, a na TV Prva danas je rekla da je tada u džamiji pronađeno 40 ubijenih i da se na osnovu dokaza može tvrditi da su bili pripadnici OVK.

– Prvo što smo pronašli bilo je 40 tijela ubijenih u džamiji, poslije toga veliku količinu oružja i njihove uniforme sa oznakom OVK, sanduke sa municijom, ručne bombe. Svi dokazi na licu mjesta potvrđuju da to nisu bili civili, već teroristi koji su poginuli u sukobu s policijom – tvrdi ona.

Stručnjaci kažu da je svjedočenje bilo toliko briljantno da ga je prihvatio Međunarodni krivični tribunal, dok je Tužilaštvo odustalo od tačke optužnice za Račak protiv Slobodana Miloševića i srpskih generala policije i vojske, a Danica Marinković kaže da se u izvještaju nalaze materijalni dokazi i neposredna zapažanja, ali i izvještaji obdukcije pronađenih tijela, prenosi B92.

– Osim materijalnih dokaza i neposrednih zapažanja utvrđivanja činjenica, eminentni stručnjaci za sudsku medicinu obavili su obdukciju pronađenih tijela, a imali smo naš srpski tim od pet eminentnih stručnjaka i dva patologa iz Bjelorusije. Što se tiče stručnog dijela – bili su jedinstveni: smrt kod svih ubijenih nastupila je kao posljedica povreda nanesenih iz ručnog vatrenog oružja i uopšte nije bilo povreda nanesenih drugim oružjem ili posmrtno. Kako su bili obučeni ukazivalo je da su bili vojnici – teroristi OVK, a skinute su i barutne čestice čime je utvrđeno da su bili u kontaktu sa oružjem – izjavila je Marinkovićeva.

U istragu se odmah uključila Helena Ranta, jedan od najpoznatijih svjetskih patologa, međutim njen izvještaj je prema nekim informacijama više puta mijenjan, a između nje i Vokera je došlo i do sukoba kada ju je on gađao zgužvanim papirima.

Njene izjave i svjedočenja su različito tumačeni, a Danica Marinković potvrđuje da je Helena Ranta bila pod pritiskom Vokera i dodaje da je ona to u svojoj autobiografiji i priznala.