Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Jadranka Stankov, predsedica Samostalnog sindikata poštanskih radnika, koji organizuje ovaj protest, objašnjava za Nova.rs koji šta je ono što traže zaposleni u Pošti Srbije.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pri zahtev je da se zarade zaposlenih u tehnologiji, čija su neto primanja niža od 60.000 dinara, povećaju za najmanje 10 odsto, a ostalima, čija su primanja veća, po 3 odsto.

“Smatramo da bi se tako smanjio raspon između najniže i najviše zarade u preduzeću”, kaže Stankov za Nova.rs.

Objašnjava da nakon što su radnicima Pošte Srbije 2014. godine, kao i svima u javnom sektoru, smanjene plate, sve do decembra 2019. godine nisu dobili ni jedno povećanje.

“2019. smo nakon obustava rada prvi put dobili povećanje i to od 13,6 odsto. Međutim, i nakon toga su sva ostala javna preduzeća ostala daleko iznad nas. Naša prosečna plata je za 10.000 niža od prosečne republičke neto plate”, objašnjava.

Osim toga, zaposleni u Pošti traže da im se isplati i zarada iz dobiti po usvajanju Završnog računa. Ukoliko dobiti nema od Vlade Republike Srbije zahtevaju isplatu jednokratne pomoći u visini 45.000 dinara.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Drugi zahtev je da se naknada za odsustvo zaposlenima obolelim od kovida 19 obračunava u iznosu od 100 odsto, a za zaposlene koji su u izolaciji naknada bude 75 odsto, kao i da preduzeće vrši dotaciju naknada na ime bolovanja koja padaju na teret RFZO-a.

“Naše preduzeće je poštovalo preporuku Vlade od aprila prošle godine da se obolelima od kovida isplaćuje 100 odsto bolovanja, da bi u novembru doneli uputstvo kako se obračunava nakadana. Tada je ona smanjena na 75 odsto”, kaže i napominje da su poštari i zaposleni na šalterima svakodnevno izraženi riziku da obole.

Treći zahtev je da oni koji rade pod ugovorima o privremeno povremenim poslovima, nakon šest meseci dobiju Ugovor o radu na određeno. A svi koji su angažovani po Ugovoru na određeno vreme, a kojima je istekao ugovor od 24 meseca, prevedu na Ugovor na neodređeno vreme.

Četvrti i poslednji zahtev je da se hitno postavi direktora JP “Pošta Srbije” pošto je v. d direktorki Miri Petrović v. d. status istekao još pre dve godine.

“Petrović je postavljena za v.d. direktora 2016. da bi joj 2018. godine istekao status. Od tad kao da nemamo direktora – niko praktično ne reaguju na probleme koje imamo”, objašnjava i dodaje:

“Nas ne interesuje ko će doći, mi nismo u poziciji da biramo. Samo hoćemo nekog ko će raditi svoj posao.”

Na protestu očekuje veliki broj radnika pošte jer su, kako kaže, svoj dolazak najavile i kolege iz drugih gladova – Niša, Kraljeva, Kruševca, Novog Pazara, Raške, Čačka, Sombora, Kikinda, Zrenjanina, Novog Sada, Sremske Mitrovice…

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime