Posle višesatnog protesta ispred Predsedništva Srbije, pristalice opozicionog Saveza za Srbiju stigle su ispred zgrade Policijske uprave grada Beograda sa zahtevom za oslobađanje uhapšenih demonstranata.

„Policija je identifikovala i privela više osoba zbog sumnje da su izvršile više različitih krivičnih dela i prekršaja tokom „nasilnog upada pristalica opozicionog Saveza za Srbiju u zgradu RTS i tokom današnjeg skupa ispred zgrade Predsedništva Srbije“, saopštio je MUP.

Lider Dveri Boško Obradović rekao je da je počelo hapšenje i da je jednom mladiću određen pritvor od 30 dana, kao i da ga šalju u zatvor.

„Dok smo ovde, policija hapsi sve ljude koji su sinoć bili u zgradi RTS-a, a simbol svega toga je Pavle od 18 godina. To neće moći tako, nije kriv Pavle koji je pokazao veliku hrabrost jer je bio sa nama. Ako je neko kriv to sam ja, jer sam prvi ušao. Neka dođu po mene neka dođu po sve vas“, rekao je Obradović.

Ranije danas, pristalice opozicije su blokirale su zgradu Predsedništva Srbije, tokom konferencije za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić je poručio da neće razgovarati sa liderima ovog pokreta.

Zbog napada na ovlašćeno službeno lice privedeno je više ljudi, među kojima su i tri osobe koje se sumnjiče da su, u zgradi RTS-a, fizički nasrnuli na policijske službenike i naneli im više udaraca, saopštio je MUP.

Privedene su još dve osobe koje se sumnjiče da su u subotu uveče unele „motornu testeru u zgradu RTS-a“ i jedan 25-godišnji muškarac, osumnjičen da je razbio staklo na zgradi. Uhapšen je i jedan muškarac koji je u nedelju „fizički nasrnuo na policijskog službenika„.

protest građana u Beogradu, 17. mart

BBC

Prethodno su skoro tri sata pristalice opozicije blokirale su zgradu Predsedništva Srbije.

Prema procenama organizatora, okupilo se više hiljada ljudi, dok je predsednik Srbije na konferenciji za novinare, zakazanoj za podne, saopštio da je na protestima ukupno „1023 ljudi“.

Demonstranti su počeli da se okupljaju ispred Predsedništva pre konferencije, na poziv lidera opozicionog Saveza za Srbiju.

protest građana u Beogradu, 17. mart

BBC

Na 30 metara od zgrade je bila postavljena metalna ograda, koju su građani pomerili i približili se Predsedništvu.

Građani su preskočili ogradu i prišli ulazu u zgradu.

Do sukoba je došlo u Ulici kneza Miloša, pošto je kordon olicije blokirao kamion sa razglasom sa koga se opozicioni lideri obraćaju demonstrantima.

Policija, pod punom opremom za razbijanje demonstracija, u jednom trenutku je na upotrebila biber sprej da bi potisnula demonstrante.

Građani su uspeli da probiju blokadu, pa je kamion prošao do zgrade Predsedništva, a potom su im se obratili lideri Saveza za Srbiju.

Okupljeni su okružili Predsedništvo, duvali su u pištaljke i uzvikivali „Vučiću, lopove“ i „AV, AV“.

„Ovde sam isključivo zbog toga što mi vređaju zdrav razum. Znamo svi da lažu, a to me nervira i zato sam došao“, rekao je jedan građanin reporterima BBC-ija i dodao da je na ulici od 1998. godine.

protest građana u Beogradu, 17. mart

BBC

Studentkinja Katarina Milojević kaže da se pridružila demonstrantima jer ne želi da mora da „ide van zemlje da bi pronašla posao“.

„Nadam se da je sloboda blizu i da će ovo uroditi plodom“, kaže Katarina.

Belim trakama sa natpisom „Počelo je“, zatvorili su u jednom trenutku Ulicu kralja Milana.