Na glasačkom listiću samo su ponuđene dve mogućnosti za glasanje, ime Aleksandra Vučića i opcija “bojkot”, koja je zaokružena. Kako je organizator poručio, na predstojećim izborima samo su dva izbora – za bojkot, i za Vučića, kome će pomoći svako ko na izbore izađe.POVEZANE VESTI

 Građani su protest započeli ispred Filozofskog fakulteta na protestu koji se sada održava pod krilaticom “U bojkot 2020”, a na koji je građane pozvao ovoga puta Građanski otpor, grupa građanskih aktivista među kojima su Srđan Milivojević, profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković, aktivista Petar Beljić, Milka Erić i Savo Manojlović.

Milivojević je uoči protesta za list Danas izjavio da je ideja Građanskog otpora da protesti ne smeju da zamru, da oni ne pripadaju nijednoj poličkoj ni građanskoj organizaciji, već građanima koji od decembra 2018. protestuju, kao i da se zalažu da protesta bude i u izbornoj noći.

Građani koji su se okupili u centru Beograda nosili su transparente sa parolama koje se odnose na bojkot izbora, ali i parole podrške televiziji N1.

Aktivistkinja grupe građana Građanski otpor Aleksandra Puškić poručila je na večerašnjem protestu da “neće izdati građane i ideju bojkota lažnih izbora”.

Ona je na Platou kod Filozofskog fakulteta rekla da je to mesto “simbol borbe za slobodu” i pozvala građane na solidarnost.

Okupljenima se obratila i profesorka iz Užica Biljana Crnić za koju je Puškić rekla da je žrtva političkog progona.

“Nisam ćutala jer je ćutanje saučešće u nepravdi”, rekla je Crnić i pojasnila da je izgubila posao kao i da je dobijala savete da se učlani u Srpsku naprednu stranku kako bi se zaštitila ali da to nije prihvatila.

Kako je objasnila, ona je javno rekla da trpi pritisak direktora škole i suprotstavila se kada je otkaz trebalo da dobije koleginica koja je 22 godine radila na određeno vreme i to na najbolji mogući način.

“Postavljam pitanje da li decu u školama treba da uče politički podobni koji su istovremeno i botovi”, rekla je Crnić.

Ona je dodala da se obratila prosvetnoj inspekciji i sudovima, ali da je očekivanje da će dobiti zaštitu države samo njena “naivna vera”.

“Moramo biti solidarni i obnoviti lekciju dostojanstva” poručila je građanima Crnić.

Nakon toga građani su krenuli u protestnu šetnju do zgrade Republičke izborne komisije, gde je završen protest performansom.

Isped sedišta Republičke izborne komisije doneta je izborna kutija u koju je simbolično ubačen glasački listić, uz skandiranje okupljenih “Bojkot”.

Na glasačkom listiću samo su ponuđene dve mogućnosti za glasanje, ime Aleksandra Vučića i opcija ‘bojkot’, koja je zaokružena.

Kako je organizator poručio, na predstojećim izborima samo su dva izbora – za bojkot, i za Vučića, kome će pomoći svako ko na izbore izađe.

Nakon ubacivanja ovakvih listića u glasačku kutuju, najavljeno je novo okupljanje.

Na protestu su bili i lider Demokratske stranke Zoran Lutovac i predsednik opštine Stari grad Marko Bastać.