Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Nakon što je na Terazijama govorio glumac Branislav Lečić, oformljena je kolona učesnika skupa koji su krenuli u šetnju.

Oni su velikim aplauzom uputili simboličnu podršku vlasnici novosadskog Kanala 9 Maji Pavlović, koja štrajkuje glađu ispred sedišta REM-a kod zgrade Doma sindikata, nakon čega su prošetali pored Skupštine Srbije, pored zgrade Londona i Ulicom kralja Milana stigli do zgrade Predsedništva Srbije.

Sa kamiona sa ozvučenjem ispred Predsedništva su pročitane takozvane slobodne vesti o stanju u srpskim medijima, o štrajku Maje Pavlović a komentarisane su i pojedine izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ostalih visokih zvaničnika.

Umesto obraćanja Maje Pavlović, što je prvobitno bilo najavljeno, ali je otkazano zbog njene iscrpljenosti usled štrajka glađu, pročitani su zahtevi vlasnice Kanala 9.

U Pionirskom parku podignut je šator, gde građani razgovaraju sa predstavnicima opozicije.

Ispred šatora je ozvučenje a istaknuta je i parola “Počelo je”. Građani stoje ispred Predsedništva oko koje se nalazi metalna ograda.

Predsednik gradskog odbora Dveri Jugoslav Kiprijanović rekao je da će u Slobodnoj zoni sa građanima svakodnevno razgovarati poslanici, članovi Asocijacije slobodnih odbornika Srbije i druge javne ličnosti.

Prema njegovim rečima, planirano je da lideri opozicije u 14 časova održavaju konferencije za novinare kao i da se uveče emituju dnevnici slobodne Srbije.

“Ovo je slobodna zona za oslobođenje Srbije”, rekao je Kiprijanović.

Veliki deo parka u blizini šatora je natopljen vodom iz prskalica za polivanje koje neprekidno rade.

Protest je počeo večeras nešto posle 18 časova, kada se građanima na platou ispred Terazijske česme obratio Branislav Lečić koji je pružio podršku Maji Pavlović i zamerio vlastima što su sastanak sa njom zakazali tek za utorak, ističući da kad neko štrajkuje glađu, to je onda hitno, da je trebalo odmah da je prime na razgovor.

Lečić je pozvao predsednika Aleksadra Vučića da objavi svoj plan o razgraničenju na Kosovu i da objasni građanima kakve će to posledice trpeti što je ta ideja, kako tvrdi, odbijena.

Poručio je i da buduća vlast neće biti po principu “sjaše Kurta da uzjaše Murta”, jer će u tom slučaju ponovo biti na ulici, jer nikome više neće biti dozvoljeno da građanima ukine slobodu. “Šesti oktobar desiće se”, kazao je Lečić.