screenshot

Lideri SzS apelovali su na građane da mirno izraze svoje nezadovoljstvo prema režimu SNS. Prema najavama iz Saveza, građanima će na protestu biti pročitani zahtevi opozicije i nezadovoljnih građana i sa govornice će im se obratiti lideri opozicije i javne ličnosti.

Stefanović: Policija u Skupštini da bi sprečila upade i da je neko ponovo pali

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović naveo je da se policija nalazi u zgradi Skupštine Srbije kako bi sprečila da neko ponovo pokuša da pali zgradu ili krade slike i kako bi obezbedila sigurnost za sve poslanike i radnike Narodne skupštine.

13:58

Božović: Zgrada Skupštine puna policije protivno zakonu

Zamenik šefa poslaničke grupe Demokratske stranke Balša Božović izjavio je da je zgrada Skupštine puna policije protivno zakonu i upitao “ako to nije državni udar, šta je”.

On je rekao da je u zgradu ušao pre oko sat i po i video stotine policajaca, uključujuću žandarmeriju, a da Zakon o Skupštini predviđa da policija može da uđe u zgradu samo uz saglasnost generalnog sekretara skupštine.

Zamenik sekretara mu je rekao, pošto generalnog sekretara nije bilo, da nema informaciju odakle tu toliki broj policajaca.

Balša Božović

13:37

Organizatori: Autobuski prevoznici otkazali prevoz Paraćinaca

Autoprevoznici koji je trebalo da voze gradjane Paraćina na protest “1 od 5 miliona” u Beograd otkazali su prevoz jer su im pretili i ucenjivali ih, izjavio je organizator protesta u Paraćinu Nemanja Jovanović.

“Situacija u Paraćinu je ista kao i u ostatku Srbije. Dva autobuska prevoznika su najpre pristala da nas voze, dogovorili smo saradnju, da bi nekoliko dana pred protest otkazali jer, kako kažu, pozivale su ih razne službe, institucije i ljudi koji su izvršili pritisak i ucenili ih”, kazao je novinarima Jovanović.

Jovanović je rekao da prevoz organizuju privatnim automobilima.

13:10

MUP: Policija ne isključuje vozila iz saobraćaja

Načelnik policijske uprave u Pančevu Nikola Popovac saopštio je da policija nije isključila iz saobraćaja nijedno vozilo, niti ga uputila na vanredni tehnički pregled.

“Neistiniti su i netačni navodi koji su se pojavili u javnosti i na društvenim mrežama da su policijski službenici Policijske uprave Pančevo isključili iz saobraćaja neka vozila”, naveo je Popovac.

13:09

Francuska TV: Protest test za opoziciju

Današnji protest u Beogradu protiv vlasti predsednika Srbije Aleksandra Vučića predstavlja test za opoziciju, prenela je francuska televizija Frans 24.

12:58

Železnice: NIje zaustavljen nijedan voz

Putnički železnički saobraćaj na teritoriji čitave Srbije tokom današnjeg dana odvija se bez zastoja i nema nikakvih poremećaja u funkcionisanju vozova, saopštile su Infrastrukture železnice Srbije.

“Nijedan voz na srpskim prugama danas nije zaustavljen i svaka drugačija informacija predstavlja insinuaciju i zlonamerna je”, navodi se u saopštenju.

12:38

Više stotina građana iz Čačka i Ivanjice krenulo na protest

Više stotina građana iz Čačka i Ivanjice, krenulo je za Beograd na protest “Jedan od pet miliona”.

Građani koji su iz Čačka i Ivanjice krenuli na protest susreli su se u u Preljini kod Čačka, gde im se obratio predsednik Dveri Boško Obradović koji je rekao da je zapadna Srbija uvek bila buntovnička, hrabra, dostojanstvena.

“Danas idemo u Beograd da pokažemo jedno pravo, dostojanstveno, mirno i nenasilno lice Srbije, ali lice one Srbije koja je odlučna da raskrsti sa ovim lopovskim, kriminalnim, izdajničkim režimom”, rekao je Obradović.

Obradović je istakao da “nema nazad, nema povlačenja, nema predaje”.

“Svi danas za Beograd, da svi kao jedan ustanemo protiv Aleksandra Vučiča i njegovog režima, da režimu stavimo do znanja da ovako više ne može”, rekao je Obradović i dodao da se oni bore za osnovna demokratska prava, za slobodne medije i slobodne izbore.

Dok je Obradović govorio okupljenim građanima, oni su držali velike transparente na kojima je pisalo “Čačak bez straha, jedan od pet miliona” i “Ivanjica bez straha, jedan od pet miliona”, koje su nosili tokom protestnih šetnji u tim gradovima koje se održavaju od sredine januara.

Organizatori protesta “Jedan od pet miliona” u Čačku i Ivanjici rekli su novinarima da nijedan od auto-prevoznika u tim gradovima nije pristao da im iznajmi autobuse.

Jutros su organizatorima protesta u Čačku otkazana jedina dva mini autobusa koja su uspeli ranije da angažuju za odlazak na protest u Beograd.

Oni su krenuli privatnim automobilima, a na početku kolone automobila je zastava Srbije.

12:20

Gosti N1: Vlast bolesno uplašena, racionalnost proterana iz javnog života

Užasna je nekompetentnost vlasti od koje građane treba da bude strah, oni ne znaju da vrše vlast, ocenila je u Novom danu profesorka Fakulteta političkih nauka Snježanom Milivojević.

Novinar Slobodan Stupar je ocenio da je vlast u defanzivi, a opozicija u ofanzivi, kao i da su međunarodni faktori žestoko pritisli Vučića kako bi završio posao oko Kosova.

“On ima probleme i na terenu, nisu baš jaki, i ušao je u fazu plašenja i straha, emanira strah i pravi greške, poput štrajka glađu protiv opozicije, i to donosi poene opoziciji”, kazao je on.

12:11

Kragujevčani krenuli privatnim automobilima za Beograd

Građani Kragujevca krenuli su privatnim automobilima na protest “Jedan od pet miliona” u Beogradu, rečeno je agenciji Beta u Odboru protesta.

Njima su se kasnije na putu priključili i građani iz okoline Kragujevca, kao i iz Topole i Aranđelovca koji su u Beograd krenuli privatnim automobilima na protest.

Članica Odbora kragujevačkog protesta “Jedan od pet miliona” Aleksandra Kostić rekla je da su Kragujevac napustili bez incidenata, i da nije bilo zaustavljanja, kao i da im je saobraćajna policija poželela srećan put.

Organizatori protesta iz Kragujevca su ranije na protestu u Kragujevcu saopštili da zbog pritisaka na prevoznike ne postoji mogućnost organizovog odlaska autobusima za Beograd.

Građani su pozvani da na protest pođu svojim automobilima ili redovnim autobuskim linijama.

11:56

Izveštačima N1 i dalje nije dozvoljen ulaz u Skupštinu, ali, kako javljaju, videli su ekipu agencije Tanjug kako ulazi unutra.

11:50

Okupljanje građana u Novom Sadu

Građani se okupljaju u Novom Sadu, odakle će zajedno doći u Beograd na protest “Svi kao jedan – 1 od 5 miliona”.

Novi Sad, okupljanje, protest

11:34

Poslanik SNS Vladimir Đukanović rekao je za N1 da je u zgradi parlamenta noćas bilo 90 odsto narodnih poslanika SNS, ali da on nije noćio tamo. Poslanik SNS Srbislav Filipović je na izlasku iz Skupštine rekao za N1 da je “noćas radio važne stvari za državu”, kao i da će se vratiti.

Pres služba parlamenta nije mogla da potvrdi koliko je poslanika noćas boravilo u toj instituciji.

11:22

Više od 100 pripadnika policijske brigade, koji su u Kosovsku ulicu dovezeni u dva autobusa, ušli su u skupštinu.