Foto: FoNet/ AelksandarLevajković

U toj akciji su pripadnici žandarmerije prema nekima postupali vrlo grubo.

Vukli su prisutne za ruke i noge i iznosili ih napolje.

Napolje su izvedeni i lideri Saveza za Srbiju Dragan Đilas i Boško Obradović.

Organizatorka protesta Jelena Anasonović je izjavila da je policija tukla ljude.

Učesnici protesta „1 od 5 miliona“ su okružili večeras oko 19 sati zgradu Radio televizije Srbije u Beogradu i na taj način započeli blokadu koja će trajati dva sata. Neki od demonstranata ušli su u prostorije tog javnog servisa.

Pripadnici Žandaremije su zatim ušli na sprat Radio televizije Srbije gde se nalaze pripadnici opozicije i demonstranti.

Policija je počela da izvodi okupljene.

Kako javlja reporter agencije Beta, „pojedine izvode nimalo nežno“.

Pojedini okupljeni su seli na pod, ali ima i dosta koškanja.

Kako javlja reporter agencije Beta, pripadnici žandarmerije vuku ljude za ruke i noge i iznose ih iz zgrade.

Ubrzo su im se pridružili pojedini političari, članovi stranaka predvođeni Boškom Obradovićem, predsednikom pokreta Dveri i predsednikom opštine Stari grad Markom Bastaćem, članovima Saveza za Srbiju.

„Ovo je veče kada ćemo osloboditi RTS“, kazao je Obradović.

Građani su slobodno šetali po zgradi RTS-a, tražeći rukovodstvo i odgovorne a pojedini su uzvikivali „Osvojili smo RTS“.

Obradović je razgovarao sa dežurnim urednikom Zoranom Stanojevićem tražeći da predstavnici protesta „Jedan od pet miliona“ budu uključeni vanredno u program prvog kanala RTS-a i obrate građanima.

„Nećemo otići odavde dok se ne omogući predstavnicima građana koji šetaju nedeljama na ulicama širom Srbije da se obrate građanima. Ostaćemo dokle god nam zahtevi ne budu ispunjeni a građanima pruženo njihovo pravo da znaju sve“, naglasio je Obradović.

Dok su se građani gurali u hodnicima zgrade javnog servisa, govoreći da će zauzeti celu zgradu naišla je i žandarmerija da razgovara sa njima.

Predstavnici policije zamolili su političare da smire ljude ističući da niko od njih ne želi da se nađe u situaciji da mora da primeni silu ali da se savetuje da se građani povuku. Policija se povukla u stranu ali pojavila se grupa, verovatno, pripadnika bezbednosnih službi.

Građani su nastavili da insistiraju da se uključe u program uz glasno skandiranje.

Boško Obradović kasnije je saopštio građanima i predstavnicima medija da je prvi čovek RTS-a Dragan Bujošević putem SMS poruke rekao uredniku Zoranu Stanojeviću da ne sme da pusti građane koji protestuju u program.

Pored Boška Obradovića u RTS-u su i jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Djilas i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, predsednik gradske opštine Stari Grad Marko Bastać  i Dejan Bulatović, predsednik Zelenih.

De

Obradović: Policija jednog po jednog izbacuje iz zgrade RTS-a

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Boško Obradović izjavio je večeras da je policija u zgradi Radio televizije Srbije (RTS) ispraznila sve spratove javnog servisa, ali ne i onaj na kome se oni nalaze.

„Policija jednog po jednog izbacuje iz zgrade. Ispraznili su sve spratove, osim ovog ovde. Nas ne smeju valjda, jer smo narodni poslanici“, rekao je Obradović.

„Šta je problem da puste organizatore protesta da gostuju u Dnevniku tri, da se čuje drugačije mišljenje“, upitao je Obradović i dodao da neće napustiti zgradu dok se taj zahtev ne ispuni.

Nakon toga, jedan od organizatora protesta Jelena Anasonović rekla je da su neki ljudi u zgradi legitimisani.

„Mi smo ovde zaštićeni, ali mi ne znamo šta se dešava sa ljudima ispred zgrade“, kazala je Anasonović.

Odmah po dolasku ispred zgrade javnog servisa Srbije prema njoj poletela su i prva jaja koja su završila na fasadi i prozorima. Demonstranti su u znak protesta prema uređivačkoj politici te medijske kuće bacili nekoliko kartona jaja na zgradu.