Foto: SRNA

“Danas smo u parlamentu BiH čuli mnogo toga od predstavnika opozicije, ali najveći dio njihove rasprave bio je neargumentovan”, rekao je Tegeltija novinarima u Sarajevu.
Prema njegovim riječima, takvo ponašanje opozcije je i bilo očekivano i nije nikakvo iznenađenje, ali je svakako iznenađujući bio ton diskusija nekih od poslanika u Predstavničkom domu koji su iznosili paušalne i neargumentovane ocjene o radu aktuelnog saziva Savjeta ministara i njegovih članova.
Isto tako, dodao je on, to je i prilika i podsjećanje Savjetu ministara da treba više da komunicira i da u javnosti predstavlja svoj rad.
“Ono što nama sada ostaje, jeste da nastavimo da radimo na prioritetima koje smo definisali za 2021. godinu. U fokusu su nam dvije stvari – borba sa epidemijom virusa korona i da u što većoj mjeri saniramo ekonomske posljedice kovida 19”, naglasio je Tegeltija.
Odgovarajući na pitanja novinara, Tegeltija je rekao da BiH prolazi kroz najtežu etapu u procesu približavanja EU, što je nekim drugim državama bilo mnogo lakše, jer su neke od uslova ispunjavale nakon što su postale članice, a ne u vrijeme kada su dobijale kandidatski status.
“Lično mislim da je EU trebalo da ima veći stepen tolerantnosti kada je u pitanju BiH u procesu dobijanja kandidatskog statusa”, rekao je Tegeltija.
On je ocijenio da je u osnovi riječ o političkim uslovima za BiH, pri čemu je ukazao i na zahtjeve za donošenje zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/ BiH, zakonu o sprečavanju sukoba interesa i zakonu o javnim nabavkama, koji bi, kako kaže, trebalo da bude usvojen bez problema.
Tegeltija ističe da u vezi sa zakonom o VSTS-u u BiH postoje dijametralno suprotna mišljenja, dok u vezi sa zakonom o sprečavanju sukoba interesa u Savjetu mnistara postoji visok stepen saglasnosti, ali da konačnu riječ treba dati parlament BiH.
Predsjedavajući Savjeta ministara ponovio je da je ponosan na angažman vlasti, kao i na zalaganje zdravstvenih radnika na svim nivoima u BiH u borbi protiv epidemije virusa korona, jer su svi građani dobili potrebnu zdravstvenu zaštitu u zdravstvenim ustanovama i da niko nije išao ni u kasarne ni u sportske hale, kako je to bilo u mnogim drugim zemljama.
“Za sve građane BiH bilo je dovoljno i medicinske opreme i zaštitinih sredstava i tome slično. Ponosan sam i na to što su vlade entiteta uspjele da obezbijede finansijska sredstva za podršku realnom sektoru i to će biti nastavljeno i ubuduće”, istakao je Tegeltija.
On je podsjetio da je u pregovorima sa međunarodnim finansijskim institucijama za BiH obezbijeđeno više od 700 miliona evra pomoći i najveći dio tih sredstava upućen je u zdravstveni sektor i saniranje ekonomskih posljedica.
Tegeltija smatra da je dobra odluka da BiH u nabavku vakcina protiv virusa korona ide u saradnji sa instrumentom EU – Kovaksom.
Prema njegovim riječima, sve vakcine koje budu odobrene u svijetu biće dostupne i građanima BiH, biće besplatne i svako će imati mogućnost ličnog izbora.
“Prve `Fajzerove` vakcine u BiH doći će do kraja januara u ograničenim količinama, što je praksa i za druge zemlje, a najprije će biti vakcinisani zdravstveni radnici. U februaru se očekuje da stignu i ruske vakcine, a potom i kineske, kad dobiju odobrenje”, rekao je Tegeltija i dodao da BiH ima dovoljno novca da nabavi te vakcine.
Kada je riječ o migrantskoj krizi u BiH, Tegeltija je potvrdio da postoje osnovane sumnje u netransparentno trošenje novca iz međunarodne pomoći namijenjene ovoj kategoriji stranaca.
“Sve više se otvaraju priče o zloupotrebi dijela sredstava koja dolaze za pomoć migrantima, bilo da je riječ o prevelikim iznosima za zakup smještajnog prostora ili nekim drugim cijenama usluga”, naveo je Tegeltija.
On je ukazao da BiH nema kontrolu nad tim novcem, te da oni koji su trošili taj novac treba za to i da podnesu račun međunarodnim donatorima.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime