Foto: SRNA

“Knjiga govori o srpskom narodnom stvaralaštvu Kosova i Metohije, kao izvoru za proučavanje etnopsihološke funkcije usmenog nasleđa Srba sa ovih prostora u očuvanju našeg kulturnog identiteta – od drevnih simbola i običaja paganskog porekla do hrišćanske simbolike u zapisima domaćih i stranih istraživača”, rekla je Pitulićeva.

“Neodoljivost narodne snage” koju je Jovan Deretić osjećao u srpskim pjesmama, zahvaljujući narodnom pamćenju i istraživačkim naporima i posvećenosti profesora Valentine Pitulić, živa je na stranicama ove knjige, ocijenjeno je na promociji knjige koja je održana sinoć.

O knjizi su govorili i recenzenti knjige Boško Suvajdžić i Jovan Pejčić.

Skup su pozdravili predsjednik Matice srpske Dragan Stanić i rukovodilac Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta iz Andrićgrada Aleksandra Vraneš.

U umjetničkom programu učestvovali su Isidora Popović, koja je vodila program i kazivala stihove iz narodnih pjesama kosovskometohijskog stvaralaštva, i učenik drugog razreda Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” Georgije Mrkić, koji je izveo pjesme “Slavni grade” i “Navali se Šar-planino”.

Predstavljanju knjige prisustvovali su i članovi Kosovskometohijskog odbora Matice srpske, čije je predsjednik autor knjige Valentina Pitulić.

Andrićev institut u Andrićgradu objavio je do sada 70 monografskih publikacija i pokrenuo tri periodične publikacije, sa ciljem da doprinosi proučavanjima srpske istorije, nauke o književnosti i o jeziku i kulture, postavljajući ih uvijek u široki komparativni kontekst.