Promocija, koja će početi u 18.00 časova u Kulturnom centru Banski dvor, organizuje se povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta i 77 godina od stradanja Srba u banjalučkim naseljima Drakulić, Šargovac i Motike u genocidu počinjenom nad Srbima u ustaškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Direktor Centra Milorad Kojić rekao je Srni da je ovo jedna u nizu aktivnosti Centra u skladu sa proširenim nadležnostima, koje se odnose i na istraživanje stradanja Srba i drugih naroda u 20. vijeku.

“U ovoj monografiji su prvi put izvedene komparativne analize Aušvica i Јasenovca. Nesporno je dokazano da Јasenovac nije bio radni logor, već logor smrti. Ova teza je potvrđena i sa nabrojanih i opisanih 57 metoda mučenja i ubijanja ljudi, što po bestijalnosti izvršenih zločina Јasenovac izdvaja od ostalih logora smrti koji su postojali tokom Drugog svjetskog rata”, naveo je Kojić.

Veoma je važno, naglasio je on, što će monografija međunarodnog stručnjaka za Aušvic, koja je objavljena na srpskom, hebrejskom i engleskom jeziku, biti promovisana i u Republici Srpskoj.

Gideon Grajf, koji je i glavni istraživač izraelskog Instituta za Holokaust “Šem Olam”, ranije je rekao da je monografija uporedna analiza zločina u dva najstrašnija koncentraciona logora – Aušvicu i Јasenovcu.

“Nacisti i ustaše su brutalno istrebljivali ljude na tim mjestima zaboravljajući na bilo kakav moralni kodeks. U njima nije bilo ni trunke obične ljudske saosjećajnosti. U Јasenovcu su pogažena sva ograničenja neljudskosti i zato se i danas moramo boriti protiv ideologija koje su dovele do tako strašnih zločina”, istakao je Grajf.