Na međunarodnoj konferencija “EU i Zapadni Balkan: povratak realpolitike?”, koja se održava danas i sutra u Beogradu, Les jer rekao i da ljudi koji žive u regionu imaj određene aspiracije “da završe svoje države nacije”.

“Pitanje je kako Zapad treba da reaguje na to – da li da nastavimo sa politikom proširenja EU koja nije funkcionalna, da pustimo završetak država nacija ili da Zapad treba da prepozna šta se dešava i da promoviše proces tranzicije kroz veće autonomije”, upitao je Les.

On smatra da je neka nova mirovna konferencija, uz uključenje svih međunarodnih aktera, opcija za odgovore na ta pitanja.

“Alternativa je postupna tranzicija gdje države kao što je Makedonija počinju sa realizacijom i daju veću moć /lokalnu vlast/ Albancima i onda za 10, 15 godine te autonomne regije mogu da se odvoje i da budu dio Albanije”, upozorio je on.

Les je ocijenio i da bi Bošnjaci mogli “da otpočnu pregovore sa Srbima i Hrvatima u BiH o ovim temama i pitanjima”.

On je naglasio da tu, prije svega, misli na hercegovačke Hrvate i da bi onda, ako bi uopšte došlo do dogovora, kao rezultata svega trebalo da dođe do promjene granice kantona.

Les je rekao da još od Dejtona “Srbi ne smatraju BiH svojom državom”, i da bi trebalo i tu da dođe do razgovara.

On je ocijenio da je Srbija izgubila svoju pokrajinu Kosovo i Metohiju još 1999. godine poslije NATO bombardovanja i da sada Beograd “treba da spasi šta se spasti može”.

“Kosovo je izgubljeno poslije NATO intervencije 1999.godine. Srbi treba da spasu ono što mogu i da se izvuku iz ponižavajuće situacije i mislim da je /predsednik Srbije/ Vučić dao razumnu cijenu”, rekao je on.

Les je naveo da Vučić i Hašim Tači pokušavaju da nađu rešenja koje ne uključuje rat, upozorivši da Priština ima “Ramuša Haradinaja koji spriječava Tačija da dođe do dogovore kroz pregovore”.