Dodik je sinoć rekao da strane banke iz BiH iznesu više novca kroz dobit i od plasmana koji se ovdje vrše nego što se unosi za kreditnu podršku ili strane investicije.

On je ocijenio da je napravljena glupost u BiH što su prodate domaće banke, navodeći da nije ispravno ono što je urađeno.

“Izgubili smo mogućnost da imamo banke koje koje mogu da se usmjere u razvoj. Kako je moguće da Austrija ima svoje banke, a da mi nemamo svoje, kako je moguće da Italija ima svoje banke, a da mi nemamo. Nas su ovdje tretirali kao eksperiment i htjeli su da vježbaju na nama”, rekao je Dodik.

On je upitao zašto je za BiH zatvoreno međunarodno finansijsko tržište.

“Šest i po milijardi KM Centralne banke BiH oročeno je u inostranstvu i zašto te banke gdje je oročen taj novac vrše otkup obveznica na zapadu, a ne mogu da vrše otkup ovdje”, upitao je Dodik.

On je to nazvao zaluđivanjem i pravljenjem ludaka.

“Mi smo platili nekoliko miliona KM na osnovu negativnih kamata. To znači da mi nemamo prirast na novac koji držimo tamo deponovan, nego plaćamo za čuvanje”, naveo je Dodik i upitao koliko se škola može rekonstruisati za šest miliona KM.

Govoreći o tome da postoji određena doza nerazumijevanja i animozitet prema njemu u nekim krugovima, Dodik je rekao da je to refleks prošlosti.

“Sve što su činili u posljednjih deset godina je da od Milorada Dodika naprave babarogu koju su uvijek upotrebljavali kad god im je to trebalo. To je njihov problem, ja se na to nisam osvrtao”, rekao je Dodik.

On je naglasio da se bavio politikom zbog svog naroda i da je davno naučio da ako hoćeš da budeš važan političar na ovim prostorima, moraš da budeš podržan od naroda.

“Ja samo to radim. Radim narodne poslove i hoću da ovaj narod koji predstavljam zna da se borim za njega i vidim da je to narod razumio. Čak i u uslovima 2014. godine, koja je bila jedna od teških za nas, narod nije poklekao prevarama u Srpskoj, a da ne govorim sada kada je blok oko nas dvotrećinska većina u parlamentu Republike Srpske”, naveo je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

On je istakao da njegova politička intencija nije da se dopada strancima.

“Ja sam njih odbacio sa stanovišta da im budem sluga”, rekao je Dodik, dodajući da govori u ime naroda i da je otvorio mnoga pitanja – od neadekvatnog, neustavnog i kriminalnog prenosa nadležnosti do borbe za izvorni Dejtonski sporazum.

Prema njegovim riječima, BiH je Dejtonskim sporazumom dobila međunarodni karakter države jer je međunarodno priznata, a unutra nema nikakve nadležnosti.

“Unutrašnji suverenitet ne postoji jer su ga neke političke elite isporučile strancima koji se ovdje vježbaju. Koliko god se borim da Srpska ima unutrašnji suverenitet, toliko se zalažem da i Federacija ima. Ali, nekim ljudima ne možete da pomognete, kada razgovarate sa njima o prošlosti i sada kažu – moramo da čujemo šta će stranci reći”, naveo je Dodik.

On je ocijenio da će Bošnjaci morati da odrede svoj politički odnos prema svemu, dodajući da oni imaju pogrešan odnos i da to ne vodi nikuda, niti u normalizaciju odnosa.

“Nekoliko puta sam rekao `dajte mi sve razvojne programe u Federaciji koje imate, koji treba da dobiju podršku Predsjedništva, evo vam je bjanko, ali nemojte mene da sprečavate i dovodite u poziciju da Republika Srpske ne može. Onda ne možete ni vi`. Ali, to je reakcija. Moja akcija je `daj mi da ti pomognem, neću ti smetati`”, rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Republika Srpska napravila svoju političku reprezentaciju koja ide u Sarajevo, te da su to učinili i Hrvati, ali da se čeka da i Bošnjaci to urade.

“Ja sam primarno funkcioner Republike Srpske. Republika Srpska je napravila svoju političku reprezentaciju koja ide u Sarajevo da je zastupa. Neko to sprečava. Ali i Hrvati su napravili svoju političku reprezentaciju i mi čekamo Bošnjake da to urade”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci imaju mogućnost da uđu u većinu, ali što se njih tiče, to nije dovoljno sveobuhvatno.

“Sva priroda BiH, ne samo ove BiH, nego i one komunističke zasnivala se upravo na tom paritetu. Građanski ideal jeste univerzalan – građanska prava, pravo na rad, na posao, na kretanje niko ne spori ako ste vi Srbin, Bošnjak ili Hrvat. Vi tražite da se vaš identitet, koji smatrate da je za vas važan, poštuje, ali onda i vi treba da poštujete identitete drugih”, naveo je Dodik.

On je podsjetio da je austrougarski namjesnik Benjamin Kalaj prije stotinu godina pokušavao da napravi priču o Bosancima, bosanskom jeziku, bosanskom pismu, pa to nije prošlo.

Dodik je rekao da u pogledu poštovanja različitih identiteta mora da počne razumijevanje.

“Kad to počne u BiH i kad nema negiranja bilo koga, onda se nešto može napraviti. Ja prihvatam BiH predviđenu Ustavom kako je napisan, ali BiH koju su skrnavili visoki predstavnici političkim nasiljem i političkim međunarodnim kriminalom, rušeći međunarodni sporazum, za mene nije prihvatljiva”, poručio je Dodik.

On je rekao da Bošnjacima treba visoki predstavnik da pravi nasilje u BiH, a Republici Srpskoj to ne treba.

“Mi hoćemo da se dogovorimo. Evo ja im kažem – nema problema, vratite se na ustavni poredak kako je napisano, Republika Srpska nema nijedan problem sa BiH. A ovako kako vi radite, vi svaki dan imate problem. I tek ćete imati problem. Prihvatite neke realnosti”, rekao je Dodik.

On je ponovio da ne želi ništa loše nijednom Bošnjaku, napominjući da ima prijatelja koji su Bošnjaci i da ima ljudi koje poštuje među Bošnjacima, napominjući da ima Srba sa kojima neće ni da uđe u kafanu ili da popriča.

“To je stvar opšteg ljudskog pristupa tome. Ja sam ovdje političar i ja predstavljam Srbe koji su glasali za mene. Ja ću svu svoju energiju i svu svoju pamet upotrijebiti da štitim taj narod”, poručio je Dodik.