Ibrahim Prohic

Ministar Lavrov je rekao da će poštovati volju Bosanaca, dodao bih i Hercegovaca. Jučerašnja posjeta je pokazala da je psihologije duboko utkana u diplomatiju i politiku. Morate znati razliku između pojavnog i suštinskog. Razliku između ponašanja i motiva. Diplomatija je možda prva disciplina koja ovo koristi. Vi ćete rijetko kada naići u diplomatiji na grube rečenice“, kazao je Prohić.

Prohić je kazao da se radi o najznačajnijoj posjeti u posljednjih nekoliko godina.

Ova posjeta je po mom sudu najznačajnija posjeta u posljednjih nekoliko godina. Puno značajnija nego što se mislilo. Dodajmo i to da su se mnogi u bošnjačkom korpusu, ne bez razloga, malo pribojavali ove posjete zbog stava Rusije prema pitanjima i događajima na Balkanu. Rusija je često državal stranu Srbima i RS. Ova posjeta je bila višedimenzionalna i to je bila jedna diplomatska lekcija iz koje bi svi mogli nešto naučiti“, smatra Prohić i poručuje:

Prva činjenica koju treba imati na umu je da je Rusija velika zemlja, koja ima moćnu armiju. To je danas zemlja koja ima snažnog lidera, apsolutnih mogućnosti i stila vladanja. Valja dodati i to da Evropa mnogo zavisi od Rusije“.

Prohić je istakao u čemu se krije “glavna” dobit ove posjete.

Lavrov nije izgovorio doslovno ništa koja nije bila poznata, ali u toj činjenici se krije glavna dobit za BiH i njenu budućnost. To nam govori da ruska diplomatija ne mijenja svoj kurs prema BiH, ali otvoreno govori o emocijama i sentimentima koje ima prema Srbiji. Lavrov dolazi prvo u Sarajevo, ide u državne institucije, a u Banjaluku ide tamo gdje se stavlja kamen temeljac za hram“, kazao je i dodao:

“Ključna dobit je što nema promjene stava Rusije prema bosanskom pitanju. Druga lekcija je da nema avanturizma, a znamo da je tome sklon predsjednik RS, a vidjeli ste ga jučer kao mala maca. Kad ste ga zadnji put vidjeli onako mirnog”.