Foto: RTRS

Prvi zaključak je da zaključak Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kojim se traži od svih članova VSTS-a da podnesu ostavke ni na koji način ne obavezuje članove VSTS-a

Takođe, u zaključcima je rečeno da članovi VSTS-a, sudije i tužioci u BiH neće ni na koji način učestvovati u radu ove istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

U zaključcima je navedeno da osnivanje istražne komisije grubo miješanje i nedopušten pritisak zakonodavne vlasti na rad pravosuđa te kao takav narušava demokratski ustavni sistem trodiobne podjele vlast.

VSTS ima isključivu nadležnost nad radom pravosudnog sistema i ne postoji nijedna odluka da Parlament vrši nadzor nad radom pravosuđa.

– Šta treba, da nas pozivaju da dajemo neke iskaze? Јe li to treba da radimo? Da pozivaju sudije, tužioce da idu i daju iskaze? To bi bio presedan koji bi uništio pravosuđe – rekao je Tegeltija.

– Pravosuđe je treći stub vlasti i ovakvim načinom oni se nama izruguju. Parlament ne može da ima nadzor nad pravosuđem. To nema nigdje na svijetu. To je svima jasno – rekla je je potpredsjednica VSTV Ružica Јukić.

Monika Mijić je istakla da je VSTS ima jasnu ustavnu poziciju.

– O čemu mi ovdje pričamo? Svi znaju koja je podjela vlasti i kako da raspravljamo o tome da zakonodavna vlast vrši nadzor na pravosuđem. Zakon koji već postoji se odnosi na finansijska poslovanja VSTS-a. Ovdje se pokušava direktna kontrola nad radom pravosuđa. Podržavam ove naše zaključke – rekla je Mijić.

Nakon glasanja, zaključci su i usvojeni i biće proslijeđeni Parlamentarnoj skupštini BiH.