18.28…Tači provocira i poslije posjete: Divan dan za prirodu i posjetu imovini Kosova

18.10… Radnik Centra za ekologiju i sport kod Zubinog Potoka Nemanja Milovanović rekao je su pripadnici kosovske specijalne policijske jedinice ROSU repetirali puške na njega i još trojicu Srba i prijetili da će zapucati. Milovanović kaže da mu nije bilo svejedno kad su maskirani i do zuba naoružani policajci upali u prostorije Centra.

“Upali su odjednom. Grunuli na vrata sa dugim cevima. Natrpali su mene i moje kolege u jednu prostoriju. Provocirali su nas i na svaki naš pokušaj da izađemo repetirali su oružje i pretili nam da će zapucati”, ispričao je Milovanović Večernjim novostima.

Prema njegovim riječima, albanski specijalci su ih otvoreno provocirali, nadmeno govorili da mogu da dođu na sjever i da nema sile koja ih u tome može spriječiti.

18.06… Član Predsjedništva Srpske napredne stranke Goran Vesić najoštrije je osudio upad specijalaca ROSU na sjever Kosova i zauzimanje položaja kod hidrocentrale Gazivode ocjenjujući ga kao teroristički čin.

17.52… Srbi iz Zubinog Potoka blokirali su put koji od južnog dijela Mitrovice vodi ka Gazivodama, odnosno ka prelazu Brnjak.

17.20… Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da je upadom specijalnih jedinica ROSU na Gazivode dijalog Beograda i Prištine koji se vodi pod okriljem EU u Briselu sve neizvjesniji, a to je, ocijenio je, rezultat neodgovornog i nedopustivog ponašanja Prištine.

On je, međutim, poručio da će Srbija pobijediti one koji misle da mogu da se igraju na ovaj način, a onima koji su, kako je rekao, svojom neodgovornošću doveli do toga da dijalog između Beograda i Prištine doživi ovakvu sudbinu kakvu je danas. Poručio je da će sada malo teže vidjeti predsjednika Srbije u Briselu nakon svega ovoga.

16.58… Predsjednik Srpske liste i gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Goran Rakić izjavio je da posljednji upad naoružanih kosovskih specijalaca na sjever Kosova predstavlja napad na mir i bezbjednost Srba na Kosovu i Metohiji.

“Ovo je napad sa nesagledivim posljedicama na život Srba na sjeveru Kosova i Metohije”, ocijenio je Rakić u saopštenju i istakao da se to više neće dozvoliti.

16.40… KFOR poziva na mir i suzdržanost, nakon protivriječnih izvještaja koji su se pojavili o događaju na području jezera Gazivode. “Potvrđeno je prisustvo kosovske policije u oblasti Gazivode. Pripadnici policije bili su u pratnji Hašima Tačija, koji je bio u posjeti području Zubin Potok”, navedeno je iz KFOR-a za Prvu televiziju.

“KFOR ispituje navodno prisustvo specijalne jedinice ROSU i naše patrole i helikopteri nastavljaju da nadgledaju situaciju”, dodaje se u odgovoru KFOR-a.

16.15… Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić saopštio je da su se jedinice ROSU oko 16.00 časova povukle sa sjevera Kosmeta i da je Srbija dobila izvinjenje iz pojedinih zapadnih ambasada koje su ranije tvrdile da ROSU nije bio prisutan na sjeveru. To, kaže, dokazuje odakle medijima ta informacija.

16.15… Potpredsjednik vlade samoproglašenog Kosova i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Јevtić ukazao je da se već duže vrijeme govori o zauzimanju jezera Gazivode, te da je moguće da je na taj način “neko želio da ostvari svoje ciljeve”.

15.55… Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin saopštio da je i dalje na snazi naređenje vrhovnog komndanta. Dok je tako, Vojska Srbije prati situaciju i spremna je da odgovori na svaki razvoj situacije, napominje Vulin.

15.50… Vučić će se u 21.00 časova obratiti javnosti. Srbi na KiM okupljaju se na više lokacija.

15:45 Potpredsjednica Vlade Srbije, Zorana Mihajlović, rekla je da raspoređivanje specijalnih jedinica kosovske policije oko jezera Gazivode, mimo svih dogovora, predstavlja pokušaj Prištine da, umjesto dijaloga i potrage za kompromisnim rješenjem na kome insistira Srbija i u čemu ima podršku najvećeg dijela međunarodne zajednice, nametne silu kao način rješavanja kosovskog pitanja.

15.43… EU: Računamo na mir i uzdržanost svih

Portparolka EU Maja Kocijančič pozvala je u ime EU na mir i uzdržanost povodom situacije na sjeveru Kosova.

Ona je naglasila da EU ozbiljno razmatra izvještaje koji stižu sa sjevera Kosova, gdje su se jedinice ROSU tokom dana rasporedile oko jezera Gazivode.

– Mi smo u bliskom kontaktu sa svim relevantnim akterima, kako na terenu, što uključuje KFOR, tako i na nivou vrhovnih centara – poručila je Kocijančič.

U dodatnom objašnjenju Tanjugu Kocijančič je rekla da “vrhovni centri” podrazumijevaju vlasti u Beogradu i Prištini.

15.35… Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da su netačni navodi da su se pripadnici ROSU povukli sa jezera Gazivode i da nema uhapšenih. Oni su i dalje tamo i u Centru za sport i ekologiju zadržali su četvoricu radnika, ističe Đurić.

– Do početka ove konferencije jedinice ROSU, koje podsjećaju na terorističke jedinice, još se nalaze na Gazivodama. Na objektu su zadržani Nemanja Milovanović i Miloš Milić, radnici Centra, i građevinski radnici Nikola Đurović i Nenad Galjak – rekao je Đurić.

Prema njegovim riječima, pripadnici ROSU prisutni su tamo uprkos i nasuprot čvrsto datoj riječi predstavnika NATO-a da paravojne albanske jedinice neće dolaziti na sjever pokrajine.

– Ovim se pokazalo po treći uzastopni put da srpski narod na KiM ne može da računa ni na NATO ni na KFOR. Posljednji put kada smo hapšeni na KiM, kada je Vučiću onemogućeno da posjeti srpski narod u selu Banje i sada ovo danas – poručio je Đurić.

Pripadnici ROSU jutros su ušli u Centar za ekologiju i razvoj sporta, rasporedili se oko vještačkog jezera i hidrocentrale Gazivode kako bi obezbijedili trasu kojom se kretao predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači tokom posjete jezeru.

Predsjednik opštine Zubin Potok Stevan Vulović rekao je ranije da su se pripadnici kosovske policijske službe povukli sa jezera Gazivode.

Policija Srbije je u stanju najviše pripravnosti, a Vojska u stanju najviše borbene gotovosti.

Potpredsjednik Srpske liste Igor Simić rekao je za RTS da nasilje ne treba da bude način za rješavanje problema i da Priština ne smije da koristi specijalne jednice na sjeveru Kosova.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je protest šefu NATO-a Јensu Stoltenbergu.