“Da li ću uspjeti, ne znam. Incko ne može da bude partner za razgovore, a pogotovo jer je uporedio Srpsku sa Hitlerovim režimom, što sam i ranije rekao. S njim se neću sastajati dok se ne izvini Republici Srpskoj”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da će kao član Predsjedništva BiH učiniti sve da objasni šta su radili visoki predstavnici u BiH koji su nametnuli 560 odluka sa zakonskom snagom i time kreirali novi sistem u BiH.

“Oni su bezobraznici koji su doveli do toga da krive unutrašnje odnose u BiH, a kreirali su potpuno novi sistem. Incko može da bude licemjeran kada ode u Savjet bezbjednosti UN i različite događaje u Srpskoj okvalifikuje kao najveći problem, a nije našao za shodno da kaže da je pravosudni sistem kreirao visoki predstavnik i da taj sistem ne funkcioniše”, dodao je Dodik.

On je napomenuo da Incko sada govori o upotrebi bonskih ovlašćenja.

“Neka ih upotrijebi, pa da vidimo ko će ih ovdje prihvatiti. Pozivam sve ljude u BiH da odbiju mjere visokog predstavnika jer nisu napravili sistem koji funkcioniše. BiH se zaglavila u probleme zato što su nametnute odluke i zato moramo sjesti i pozivam kolege u Predsjedništvu BiH i partnere na nivou BiH da otvorimo svako pitanje i vidimo šta je najbolje rješenje. Ukoliko to ne uradimo neće biti koristi za Srbe, Bošnjake i Hrvate”, smatra Dodik.

On tvrdi da je korupcija na nivou BiH užasna, a posebno u Komisiji za žalbe.

“Važnije je da imate člana ove komisije, nego da imate bilo kakvu funkciju. Ne tražim da se ovo prilagodi meni, nego svim ljudima u BiH. Treba ukinuti i Zakon o javnim nabavkama i donijeti zakon koji je najbolji u evropskim zemljama. Imamo mnogo posla i tu ne vidim nikakvu intervenciju međunarodnog predstavnika, a neistine koje je Incko iznio u Savjetu bezbjednosti moraćemo javno da raščistimo”, rekao je Dodik.

On je ponovio da na nivo BiH ide da zastupa Republiku Srpsku. “Bilo bi dobro da na nivou BiH bude postignut dogovor o mnogo čemu, ali to nikada neće biti na štetu Republike Srpske”, poručio je Dodik.