Prema njegovim riječima, “uhljebljenje” na Crnatkov način, koji je šansu za napredovanjem davao samo i isključivo “svježe” zaposlenim, ali ne i dokazanom i iskusnom kadru sa višegodišnjim stažom u MIP-u, postalo je još izraženije nakon odluke predsedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika o povlačenju jednog broja srpskog kadra iz ambasada i DKP-ova.

Sagovornik portala koji dobro poznaje situaciju u ovom ministarstvu rekao je da je dovoljno napomenuti da je do kroz kabinet šefa diplomatije BiH u tehničkom mandatu prošlo oko 20 savjetnika.

“Gotovo svi oni prešli su u državnu službu i to na vrlo sumnjiv način, uglavnom kroz namještene konkurse u čemu, naravno, nije bila zanemarljiva ni uloga Agencije za državnu službu koja vodi cijeli postupak javnih oglasa”, naveo je isti izvor.

On je dodao da su svi ti silni Crnatkovi savjetnici, nakon prijema u državnu službu, odmah raspoređivani u diplomatsko-konzularnu službu i to, uglavnom, na vrlo privlačnim i atraktivnim destinacijama poput Beograda u kome odnedavno “stoluje” i Dragiša Delić.

“On je primljen kao savjetnik ministra, a onda je, putem konkursa, postavljen za pomoćnika ministra, da bi se na kraju obreo u DKP BiH u Beogradu, na poziciji atašea za kulturu, odnosno direktora nepostojećeg Kulturnog centra. Bez obzira na to, on će svakog mjeseca primati platu u iznosu od oko 4.000 evra i koristiti sve druge privilegije, a što se kulture tiče, ona će malo sačekati”, ocijenio je ovaj izvor.

Nezamislivo brzo napredovanje u karijeri imao je i Branislav Rakić, koji je, odmah nakon što je “uskočio” u državnu službu, otišao u Ambasadu BiH u Moskvi gdje je proveo tri godine na poziciji zamjenika ambasadora. On se nedavno vratio iz Moskve i već je zaposjeo mjesto otpravnika poslova u Ambasadi BiH u Zagrebu.

Zajedno sa Rakićem u Moskvu je otišao i Crnatkov savjetnik Cvijan Tešanović koji se tamo i dalje nalazi i vjerovatno mu se, kako to procjenjuje sagovornik, sprema novo rješenje za neku novu destinaciju.

Isti izvor ističe da rješenje čeka i Marija Milić, savjetnik bivšeg srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, koju je Crnadak naprasno, kao važan kadar PDP-a, uzeo za svog savjetnika i koja je u zgradu MIP-a u Sarajevu ušla toliko puta da se može prebrojati na prste jedne ruke.

Na podugačkoj listi sa imenima PDP-ovog kadra, koji su astronomskom brzinom ušli u svijet diplomatije, nalazi se i Predrag Đokić.

“On je, u vrijeme ministrovanja Mladena Ivanića, primljen kao vozač, da bi dolaskom Crnatka bio unapređen u najviše diplomatsko zvanje – ministra savjetnika i šefa kabineta. Odnedavno je u Ambasadi u Berlinu na poziciji otpravnika poslova. Prije četiri godine u toj istoj ambasadi, Đokić je bio na najnižoj diplomatskoj poziciji”, naglašava sagovornik.

On je upitao koliko njemačko Ministarstvo inostranih poslova može takve ljude smatrati relevantnim sagovornicima.

Na Crnatkove nezakonite poslove ovih dana ukazala je i Sindikalna organizacija MIP-a čiji čelnici će, kako najavljeno, danas i u oči reći ministru u tehničkom mandatu sve što misle o njemu i njegovom “ministrovanju”.