“To su legitimni ciljevi i ne vidim šta je tu sporno. U Republici Srpskoj nema plan za secesiju, nije donesena nijedna odluka koja se tiče toga, niti je to na dnevnom redu. Republika Srpska ima legitiman cilj da preferira izvorni Dejton”, naglasio je Dodik.

On je istakao da nikada nije pozivao na oružani sukob u BiH za razliku od Bakira Izetbegovića koji prije par dana kaže “uzećemo oružje i ratom braniti ono što smo stekli”.

Na konferenciji za novinare u Banjaluci Dodik je konstatovao da je BiH propala država i da mnogi i u svijetu smatraju da je ona neodrživa.

“Međunarodni intervecionizam nigdje se nije pokazao održivim. Dio međunarodne zajednice provodi politiku bošnjačkih lidera u BiH. Najsvježiji primjer je sinoćnja izjava Valentina Incka koji je odmah nakon obraćanja Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Željka Komšića ponovio isto što su i oni govorili”, rekao je Dodik.

On je konstatovao da se Incko samo pojavi da etablira ono što su oni rekli.

“Vidljiva je politika zajedničkog djelovanja dijela međunarodne zajednice i bošnjačkih političara sa željom da prikažu Republiku Srpsku kao remetalički faktor i da treba oni nešto da uređuju u Banjaluci i Republici Srpskoj. Šta oni misle da su ovdje voštane figure koje će da rade po njihovom nalogu i da budu podrška muslimanima”, upitao je Dodik.

On je poručio da Republika Srpska nije remetilački faktor, niti ima “Islamsku deklaraciju” Alije Izetbegovića, niti Deklaraciju SDA koja je puna mržnje prema Srbima i Republici Srpskoj i koja se svakodnevno plasira iz Sarajeva.

“To je uzrok svih problema ovdje, ta njihova mržnja prema svemu što je srpsko. Izetbegovićevo svojatanje Banjaluke kao njegovog šehera služi za zamajavanje njegovih podanika. Banjaluka je Republika Srpska i nije šeher i nikada to neće biti. Banjaluka više pripada Aleksandru Vučiću, nego Izetbegoviću”, poručio je Dodik.

Govoreći o napadima na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji u posljednje vrijeme neprestano dolaze iz Sarajeva, Dodik je rekao da je za razliku od njih Vučić čovjek mira i stabilnosti u regionu, te da se ponaša državnički.

“Veoma je jasno njegovo opredjeljenje da za sve što se dešava u Republici Srpskoj treba da prođe kroz njene institucije, kao i da je više puta ponovio da poštuje BiH i njene teritorijalni integritet, ali da brine i za Republiku Srpsku. Njima u političkom Sarajevu to očigledno nije dovoljno, pa traže od njega i neku rekaciju, kao da mi ne znamo šta treba da radimo i da ne razmišljamo svojom glavom”, naglasio je Dodik.

On je ocijenio da je BiH duboko podijeljeno društvo, da Sarajevo nastoji da cijelu BiH podvede pod svoju politiku iskazanu kroz “Islamsku deklaraciju” i Deklaraciju SDA, koji je u potpunosti antidejtonski dokument i urušava Ustav BiH.